Petrolul crește semnificativ, pe fondul scăderii stocurilor SUA

0

Cotațiile petrolului au urcat cu peste 2% după primele tranzacții de miercuri, în contextul unui optimism reînnoit cu privire la un eventual acord între OPEC și principalii exportatori de petrol din afara organizației pentru plafonarea producției, dar și al estimărilor referitoare la scăderea stocurilor de țiței din SUA, conform Reuters.

Miercuri dimineața, petrolul se apreciase deja cu peste 1,5% pe piețele internaționale, ca urmare a reducerii stocurilor de țiței ale SUA, dar și a declanșării unei greve a muncitorilor de pe platformele petroliere din Norvegia, conform profit.ro.

Noul nivel al prețului petrolului a fost susținut și de majorarea importurilor de petrol ale Japoniei.

Investitorii au reacționat pozitiv la comentariile reprezentantului permant al Rusiei la OPEC, Vladimir Voronkov, care a declarat marți seara că țara sa va sprijini un acord care ar viza stabilizarea prețurilor timp de un an. Și oficialii iranieni s-au arătat dispuși să negocieze o înțelegere, a precizat, pentru Bloomberg, secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo.

În pofida declarațiilor încurajatoare, analiștii rămân sceptici cu privire la rezultatul apropiatei întâlniri dintre reprezentanții OPEC și Rusia, programată pentru 28-29 septembrie.

“Este la fel ca în cazul declarațiilor pe tema păcii mondiale. În cadrul reuniunilor, toată lumea spune că vrea pace în lume, dar odată întorși acasă, continuă să se lupte între ei“, crede un trader din Singapore, citat de MarketWatch.

Chiar și cu un acord de înghețare a prețurilor, fundamentele pieței nu se vor schimba vizibil, în condițiile în care majoritatea membrilor OPEC produc la capacitate maximă, sau foarte aproape de capacitate, potrivit BMI Research.

În jurul orei 11:45, barilul de Brent era în creștere cu 1,83% față de referință, la 46,72 dolari, în timp ce petrolul WTI era cotat la 44,97 dolari/baril, în urcare cu 2,1%.

Share.

Lasă un comentariu