Petrolul a atins cel mai ridicat preț al ultimilor trei ani

0

Cotația barilului de petrol light sweet crude (WTI) la bursa New York Mercantile Exchange a ajuns miercuri la cel mai ridicat nivel din 2014, pe fondul majorării cererii și al reducerii producției anunțată recent de Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite Reuters.

Chiar dacă piața este s-a echilibrat pe parcursul zilei de miercuri, analiștii avertizează asupra unei posibile supraîncălziri.

Miercuri dimineața, cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna februarie a crescut cu 0,46 dolari, ajungând la valoarea de 63,42 dolari, pentru a închide ziua la 63,5 dolari. Anterior, prețul ajunsese la 63,67 dolari, cel mai ridicat nivel din decembrie 2014. Primele tranzacții ale zilei de joi au dus prețul până la un maxim de 63,62 de dolari pe baril.

La bursa ICE Futures din Londra, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a crescut cu 0,28 dolari, ajungând la valoarea de 69,29 dolari, cel mai ridicat nivel din mai 2015, conform Agerpres.

Extinderea acordului OPEC și scăderea stocurilor au sprijinit creșterea prețului la țiței, a apreciat analistul William O’Loughlin, de la firma australiană Rivkin Securities.

Marți, Institutul petrolier american a anunțat că stocurile de țiței ale SUA au scăzut în prima săptămână din acest an cu 11,2 milioane de barili, la 416,6 milioane de barili.

Recent, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol a acceptat să extindă până la sfârșitul lui 2018 acordul privind reducerea producției, pentru a susține prețul țițeiului. Actualul acord, care expiră în martie 2018, prevede reducerea producției cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd).

Reducerea producției de petrol a OPEC a permis prețului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril.

Share.

Lasă un comentariu