Acasă » Interes general » Macroeconomie » Pensia facultativă motivează şi fidelizează angajaţii de calitate

Pensia facultativă motivează şi fidelizează angajaţii de calitate

21 august 2015
Interes general
energynomics

Pensia facultativă este unul dintre cele mai la îndemână mijloace de creştere a veniturilor la finalul carierei profesionale. Încă insuficient cunoscută şi valorificată, contribuţia la un fond de pensie facultativă vine împreună cu mai multe avantaje în dreptul companiilor care înţeleg să participe la consolidarea viitorului propriilor angajaţi.

“Pensia facultativă vine în completarea pensiei de la stat şi a pensiei private obligatorii şi îi ajută pe participanti să aibă mai mulţi bani la vârsta când nu vor mai beneficia de un salariu lunar”, explică un reprezentant al BCR Pensii.

Pensia facultativă oferă oricărui angajat sau persoană cu profesie liberală posibilitatea de a economisi suplimentar, în condiţiile unor contribuţii lunare de până la 15% din salariul brut lunar sau asimilat acestuia. Banii se acumulează treptat într-un cont personal al participantului şi sunt disponibili doar după împlinirea vârstei de pensionare, în condițiile legii.

O opţiune tot mai folosită este includerea unei pensii facultative în pachetul salarial si oferirea acesteia ca bonus, ca semn al recunoaşterii valorii şi a determinării companiei de-şi păstra alături pe termen lung cei mai valoroşi specialişti. Motivarea şi păstrarea angajaţilor de înalt nivel profesional sunt deja argumente foarte solide într-o industrie unde emigraţia contribuie în plus la scăderea numărului experţilor disponibili. În plus, pensia facultativă plătită de companie este o modalitate simplă de eficientizare a costurilor cu personalul, prin reducerea fluctuaţiilor în rândul echipei. Un alt beneficiu uşor cuantificabil este deducerea fiscală aplicată la plata impozitului pe profit, pentru angajator, dar şi pentru angajat, în cazul contribuţiilor mixte.

Un calcul realizat de BCR Pensii arată că o companie poate economisi aproape 40 de mii de lei anual, dacă în loc de o primă sau majorăre salariale de circa 150 de lei de persoană plătite unui colectiv de 100 salariaţi, cu un salariu mediu brut de aproximativ 2200 lei / lună, decide să contribuie cu aceeaşi sumă la pensiile facultative ale acestora. Un calcul personalizat pentru compania ta iti poti face accesând acest simulator.

Astfel, compania face economie, menţinând satisfacţia angajaţilor care beneficiază de protecţie financiară, în condiţii de flexibilitate şi maximă transparenţă. Angajatul poate solicita oricând modificarea nivelului contribuţiei şi poate suspenda sau înceta plata având posibilitatea de a o relua în orice moment, păstrând totodată calitatea de participant la fondul de pensii facultative cu drepturi depline. De asemenea, în momentul în care devine participant la un fond de pensii facultative, angajatul ar putea avea acces și la alte facilitați, spre exemplu, în cazul Fondului de Pensii Facultative BCR Plus, participanții au acces pe site-ul www.pensiibcr.ro la situaţia contului personal prin serviciul 24 Pensie).

Avantaje fiscale

Contribuţiile la pensia facultativă sunt scutite de la plata impozitului pe venit, în limita a 400 de euro/an. Cu atât mai eficiente sunt contribuţiile mixte, din partea angajatului şi angajatorului, prin ambele părţi pot beneficia de avantajele deducerilor fiscale.

Sunt argumente care au făcut ca numărul de clienţi noi atraşi la nivelul pieţei pensiilor facultative să crească în 2014 cu 56% faţă de 2013, de la 21.202 clienţi noi total piaţă în 2013 la 33.104 clienţi noi în 2014*. Piaţa pensiilor facultative a ajuns la finalul anului 2014 la un număr total de 346.452 de participanţi şi active nete în administrare în valoare totală de 1,04 miliarde de lei, conform datelor ASF.

*sursa: calculele BCR Pensii în baza datelor statistice publicate de ASF

Fondul de Pensii Facultative BCR Plus este administrat de BCR Pensii SAFPP S.A.
www.pensiibcr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *