Acasă » Electricitate » Penele de curent au totalizat în medie peste 7 ore în 2013

Penele de curent au totalizat în medie peste 7 ore în 2013

16 octombrie 2014
Electricitate
energynomics

Întreruperile neplanificate în alimentarea cu energie electrică (penele de curent) au lăsat în beznă anul trecut fiecare consumator din România câte 427 de minute în medie (7,11 ore), a calculat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Reglementatorul vrea să introducă un sistem de penalizare pentru operatorii din domeniu, potrivit raportului privind calitatea serviciului de distribuție a energiei la nivelul anului 2013, realizat de ANRE.

Față de anul anterior, când au existat 630 de minute de întreruperi neplanificate, durata acestora a scăzut cu 28%, conform Agerpres.

La nivelul celor opt distribuitori din țară, cele mai mari întreruperi au fost la CEZ Oltenia (607 minute pe an), urmat de E.ON Moldova (501 min/an) și Electrica Transilvania Sud (467 min/an).

Urmează Electrica Muntenia Nord (461 min/an), Electrica Transilvania Nord (460 min/an), Enel Banat (253 min/an), Enel Dobrogea (243 min/an) și Enel Muntenia (240 min/an).

“Pe ansamblul țării, SAIDI neplanificat (întreruperile neplanificate — n.r.) a scăzut de la 638 min/an (10 ore și 38 minute) în 2008, la 427 min/an (7 ore și 7 minute) în 2013 ( — 211 min/an). Este cea mai bună performanță de când se fac înregistrări (din anul 2008 încoace) și, probabil, cea mai bună performanță în general. Se observă că E.ON Moldova a progresat cel mai mult ( — 580 min/an), urmat de Enel (circa — 400 min/an)”, precizează raportul citat.

Totodată, față de anul 2008, întreruperile neplanificate s-au redus la CEZ Oltenia ( — 115 min/an), E.ON Moldova ( — 580 min/an), Electrica Transilvania Nord ( — 214 min/an), Enel Banat ( — 400 min/an), Enel Dobrogea ( — 382 min/an), Enel Muntenia ( — 109 min/an), dar a crescut la Electrica Muntenia Nord ( + 38 min/an) și Electrica Transilvania Sud (+ 17 min/an).

“Analiza indicatorilor de calitate a energiei electrice aduce în prim plan necesitatea unui management al operării rețelelor și al costurilor aferente, orientat spre îmbunătățirea indicatorilor de calitate ai serviciului de transport, serviciilor de sistem și serviciului de distribuție a energiei electrice. Pentru anul 2015, ANRE urmărește revizuirea Standardului de performanță pentru serviciile de transport și de sistem ale energiei electrice, respectiv a Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, în sensul îmbunătățirii indicatorilor de performanță generali și ulterior (2016) va introduce un mecanism de stimulare/penalizare tarifară a operatorilor de rețea, care să țină seama de performanțele acestora”, subliniază oficialii ANRE.

Raportul analizat mai arată că, la nivelul țării, anul trecut au fost înregistrați 9.051.415 de consumatori în total, comparativ cu 8.968.523 în anul 2012.

Consumatorii din țară sunt împărțiți în opt zone de distribuție, foste filiale ale Electrica, din care trei sunt încă de stat, iar cinci au fost privatizate.

Electrica Muntenia Nord acoperă județele Brăila, Galați, Prahova, Dâmbovița, Buzău și Vrancea. Electrica Transilvania Nord este distribuitorul din județele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Baia Mare, Cluj și Bistrița-Năsăud. Electrica Transilvania Sud operează în Alba, Sibiu, Brașov, Mureș, Harghita și Covasna.

Enel Dobrogea gestionează rețeaua din județele Tulcea, Constanța, Călărași și Ialomița. Enel Muntenia Sud distribuie curent în municipiul București și în județele Ilfov și Giurgiu, iar Enel Banat deservește județele Timiș, Hunedoara, Arad și Caraș-Severin.

CEZ Oltenia are în gestiune șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea.

E.ON Moldova acoperă județele Bacău, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț și Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *