Acasă » Electricitate » Distribuţie » PDL depune în Parlament moțiune simplă pe energie

PDL depune în Parlament moțiune simplă pe energie

17 martie 2014
Distribuţie
energynomics

Camera Deputaților dezbate luni la ora 16:00 moțiunea simplă pe energie inițiată de PDL, care va fi citită de Lucian Bode, fost ministru al Economiei pentru o scurtă perioadă în guvernul de coaliție condus de PDL, și actual deputat de Sălaj. Principalele solicitări ale moțiunii se îndreaptă către renunțarea la actualul calendar de liberalizare a preţurilor la gazele naturale, elaborarea de urgenţă a strategiei energetice naţionale, renunțarea la taxa de 1,5% pe construcțiile speciale precum și la introducerea altor taxări suplimentare, şi stoparea listărilor din energie cât nu există un document strategic adus la zi.

Ministrul Niță nu a renegociat calendarul de liberalizare a prețului la gaze

Textul moțiunii atrage atenția că „măsurile anunțate de Guvern, în urma negocierilor cu FMI, au un impact dezastruos asupra românilor și ne îndepărtează tot mai mult de nivelul de trai european. În primul rând, USL s-a angajat să renunţe la preţurile reglementate la gazele naturale, diferenţiat pentru populaţie şi industrie. Domnul Niţă (fostul ministru delegat al Energiei, actualul ministru al Economiei – n.r.)  nici măcar nu a repus pe agenda discuţiilor cu FMI solicitarea PDL şi totodată a mediului de afaceri cu privire la renegocierea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze naturale.”

100 de lei pentru 16,9 litri de benzină și scumpiri în lanț la alimente

Cei din PDL susţin în moțiune că modul în care se face liberalizarea prețurilor la gaze conduce la falimentarea ori relocarea unităților industriale de pe teritoriul României, fapt ce apasă asupra menținerea nivelului de angajare în rândul forței de muncă. În ce privește sarcinile fiscale, cei 52 de deputați semnatari ai motiunii spun: “acciza de 7 eurocenți pe litru de carburant înseamnă, de fapt, un plus de 8,7 eurocenți pe litru după aplicarea TVA, adică 41 de bani plătiți suplimentar de români pe fiecare litru de benzină sau motorină.

Prin urmare, dacă astăzi un șofer poate alimenta cu 100 de lei o mașină cu 18,2 litri din cea mai ieftină benzină, la anul, cu aceeași sumă de bani, va mai putea cumpăra doar 16,9 litri. La fel, dacă azi, cu 100 lei, o mașină este alimentată cu 17,2 litri din cea mai ieftină motorină, la anul rezervorul va mai fi umplut cu doar 16,1 litri cu aceeași sumă de bani.”

“Creșterea prețului la carburanți va duce la scumpiri în lanț. Reprezentanţii patronatelor anunţă deja scumpiri ale produselor alimentare: de până la 10% la carne, de 3% la legume, ulei și zahăr, de 2% la lapte și de 1% la pâine”, mai susţin ei.

Stoparea listărilor cât timp nu există o strategie energetică

Lucian BodeLucian Bode (foto) a declarat pentru cotidianul Bursa că listările nu mai au o conjunctură favorabilă din pricina marilor incertitudini legate de Hidroelectrica și a sectorului termo, din ce în ce mai greu de menținut ori de privatizat în lipsa unor investiții inițiale masive.

În plus, acuză principalul partid de guvernare (PSD) de populare a companiilor energetice de importanță națională cu oameni care nu au competențe de management ori tehnice: „Am scris în moţiune despre momentul listărilor, care trebuie ales cu grijă în urma cazurilor de corupţie mediatizate cu şpaga de la Hidroelectrica şi arestarea lui Gruia Stoica în cadrul licitaţiei de la Complexul Oltenia. Aceste fenomene zguduie încrederea investitorilor. De asemenea, aratăm că ministrul Niţă a transformat guvernanţa corporativă în lupta pe ciolan.

Managerii companiilor energetice au fost numiţi politic, nu pe principii profesionale. Episodul Hidroelectrica nu face decât să demonstreze ce se întâmplă când populezi Consiliile de Administraţie cu oameni a căror singură recomandare este carnetul de partid. Avem situaţii similare la Complexul Energetic Oltenia, la Nuclearelectrica sau Electrica. Practic, tot sistemul energetic al României este populat nu de manageri profesionişti, ci de soli şi pioni ai miniştrilor USL puşi acolo să îşi umple buzunarele şi puşculiţa de partid”.

Lipsa strategiei atrage după sine starea critică a sistemului energetic

În ceea ce privește securitatea energetică a României, Lucian Bode critică deschis munca depusă de Constantin Niță în timpul ministeriatului la Energie: „Lipsa unei strategii în urma eşecului geopolitic Nabucco alungă orice speranţă ca România să-şi dobândească în timp securitatea energetică. Domnul ministru Niţă ne promitea reducerea dependenţei de importuri de resurse energetice primare în contradictoriu cu orientările sale strategice spre centrale electrice pe hidrocarburi, spre import de huilă şi uraniu.

Lipsa strategiei atrage după sine starea critică a sistemului energetic naţional, a companiilor producătoare de energie, în special a celor pe cărbune. Vorbea domnul ministru Niţă despre modernizarea minelor de cărbune din Valea Jiului încă de anul trecut. În acest sens nu s-a întâmplat nimic, iar Complexul Energetic Hunedoara se afundă în datorii la stat, datorii comerciale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *