PATRES cere prelungirea termenelor pentru proiectele prosumatorilor

0

Bogdan Tudorache

Deși organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES apreciază efortul depus de echipa Administrației Fondului pentru Mediu în ce privește deblocarea și continuarea Programului Casa Verde – Panouri Fotovoltaice, aceasta susține că din cauza situației de urgență termenele ar trebui prelungite, iar documentația trebuie să poată fi trimisă online.

”Propunem prelungirea termenului de obținere și depunere ATR (avize de racordare la rețea – n.r.) de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni…PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentației pentru ATR să se realizeze on-line. Digitalizarea este soluția”, se arată într-un comunicat al PATRES.

”Conform reglementărilor în vigoare, după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce țin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autoritățile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite și să ridice ATR de la operatorii de distribuție. Persoanele fizice trebuie să depună personal documentația pentru ATR, având posibilitatea să delege pe altcineva doar prin procură notarială, care implică aceeași prezență fizică. Totodată, pentru a putea elabora cererile de ATR și a define soluția tehnică, proiectanții vor trebui să se deplaseze la domiciliile beneficiarilor.

Toate acestea nu sunt posibil de realizat în actuala Situație de urgență!

Un alt aspect care ne îngrijorează este că, pe fondul închiderii temporare a fabricilor, vor fi mari probleme în aprovizionarea cu module și invertoare în următoarea perioadă”, se mai arată în comunicat. ”PATRES propune prelungirea termenului de obținere și depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum și prelungirea termenului de finalizare a construcției de la 8 luni la 12 luni. Este cât se poate de evident că trebuie să așteptăm cu toții să depășim cu bine această situație de criză și să continuăm ulterior să punem în aplicare Programul Casa Verde – Panouri Fotovoltaice”.

Share.

Lasă un comentariu