Acasă » Petrol și Gaze » partnerg-i identifică un moment oportun pentru consumatorii industriali la contractarea gazelor naturale

partnerg-i identifică un moment oportun pentru consumatorii industriali la contractarea gazelor naturale

14 august 2020
Consumatori
energynomics

Anul gazier începe la 1 octombrie și se încheie la aceeași dată a anului următor, fiind format din două sezoane; primele 6 luni reprezintă sezonul rece, iar ultimele, pe cel cald. Având în vederea ponderea importantă a consumului de gaze naturale pentru încălzire din totalul înregistrat pe parcursul unui an gazier, consumul general de pe durata sezonului rece este semnificativ mai ridicat decât volumul consumat în cadrul sezonului cald. Totodată, consumul înregistrat în cele 6 luni ale sezonului rece este acoperit inclusiv cu gaze naturale extrase din depozite, cu costuri suplimentare provenite din procesul de stocare.

Se înțelege astfel, de ce prețul de tranzacționare a gazelor naturale cu livrare în sezonul rece este, în mod istoric, mai ridicat decât cele pentru gaze naturale livrate în sezonul cald. Acest aspect determină matematic un preț mai mic de tranzacționare a gazelor naturale cu livrare pe întreg parcursul anului gazier în comparație cu cele livrate strict pe parcursul sezonului rece.

Ei bine, analizând graficele observăm aparentă anomalie a prețurilor angro de tranzacționare a gazelor naturale și, în mare măsură, inclusiv a celor de furnizare către consumatorii finali: gazele naturale cu livrare în sezonul rece par să fie mai ieftine decât nivelul aferent întregului anul gazier, acesta din urmă fiind cotat la unica referință locală disponibilă. “În contextul unei singure tranzacții pentru produsul cu livrare între 01.10.2020 și 01.10.2021, coroborat cu lipsa de cotații recente, rezultă că prețul pentru perioada sezonului rece, 01.10.2020-01.04.2021, este mai mic. Inclusiv anul calendaristic 2021 este aparent mai ieftin decât anul gazier 2020-2021”, observă Theodor Livinschi, fondatorul companiei de consultanță partnerg-i.

El recomandă consumatorilor industriali, ale căror contracte de furnizare a gazelor naturale expiră la 01.10.2020 (30.09.2020), să solicite oferte din partea furnizorilor atât pentru perioada obișnuită de 12 luni, cât și pentru intervalul 01.10.2020-01.04.2021. Argumentul lui Theodor Livinschi este că “sezonul cald, pentru care încă nu avem referințe de preț, nu poate fi mai scump decât sezonul rece, așa cum rezultă acum din calculele pur matematice. Estimez că odată cu apropierea de începutul sezonului cald 2021, prețul se va așeza la un nivel inferior sezonului rece”.

Theodor Livinschi consideră oportună evaluarea contractării fragmentate a perioadei 01.10.2020-01.10.2021 (30.09.2021), pentru că valoarea mediei ponderate a celor două prețuri de furnizare a moleculei de gaze naturale – primul contractat în această perioadă pentru primele 6 luni și al doilea contractat ulterior pentru cele 6 luni rămase – va fi mai mică decât un preț contractat în această perioadă pentru toate cele 12 luni.

“Urmărim ca serviciile pe care le prestăm să nu determine o cheltuială suplimentară. Beneficiile pe care le aducem partenerilor noștri din perspectiva costurilor cu energia electrică și gazele naturale depășesc prețul în sine al serviciilor. Ne integrăm ușor într-un buget pentru comodități, construit având la baza contractarea convențională a furnizării energiei electrice și a gazelor naturale”, explică Theodor Livinschi.

CITEȘTE ȘI Prețurile în continuă creștere pot fi gestionate prin deschidere către soluții noi

În prezent, lichiditatea scăzută a produselor de referință de gaze naturale, dar și perioadele fără tranzacții sau chiar fără cotații, împiedică partnerg-i să ofere serviciul de Dezvoltare a strategiei de achiziții și pentru comoditatea gaze naturale. Acesta reprezintă unicul serviciu prestat doar pentru energie electrică, toate celelalte 4 servicii abordând ambele categorii de mărfuri energetice: Monitorizare și raportare de piață, Optimizare a contractului existent și îndrumare, Proces de selecție și achiziție și Derulare a contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *