Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Parteneriatul energetic inegal înstrăinează Rusia și Ucraina

Parteneriatul energetic inegal înstrăinează Rusia și Ucraina

16 septembrie 2013
Consumatori
energynomics

Premierul ucrainean a declarat vineri că parteneriatul energetic inegal dintre Rusia și Ucraina îndepărtează cele două state tot mai mult. În ceea ce privește termenii contractului de gaz dintre cele două țări, înaltul oficialul a spus că „fiecare zi în care acordul de gaze de pe picior de inegalitate cu Rusia este menținut înstrăinează Ucraina și Rusia” și că „avantajele temporare doar ale unui semnatar nu permit construirea unei relații pe termen lung , iar acest contract gaz este un factor de agravare a răcelii din relația bilaterală ruso-ucraineană. „

Ucraina este dependentă de gazele naturale rusești și a susținut în mod repetat că Rusia exploateaza poziția sa pentru a mări prețurile pentru combustibil. Negocierile dintre Rusia și Ucraina nu au reușit să producă vreo nouă înțelegere, și președintele ucrainean Viktor Yanukovych a declarat luna trecută că discuțiile recente cu Moscova cu privire la reducerea prețurilor gazelor naturale a condus doar la propuneri „umilitoare” din Rusiei.

O confruntare cu privire la prețurile gazelor naturale a perturbat grav fluxurile de gaze rusești prin Ucraina în 2006 și 2009, privând temporar membri ai UE precum Bulgaria și Slovacia de energie în timpul iernii. Ucraina încearcă să exploateze rezervele interne de gaze naturale în încercarea de a-și reduce dependența de Rusia. În ianuarie Ucraina a semnat un acord de 10 miliarde dolari cu gigantul energetic Shell, pentru a exploata rezervele de gaze de șist din estul țării.

Disputele legate de gaz sunt doar unul dintre conflictele economice dintre Moscova și Kiev, care au de asemenea și conotații politice foarte puternice. De la căderea Uniunii Sovietice, Ucraina a devenit mai integrată în Europa, iar acest proces a amenințat puterea tradițională a Rusiei în regiune. Tensiunile dintre Ucraina și Rusia – aceasta din urmă își dorește ca Kievul să se alăture unei uniuni vamale condusă de Moscova, în care se mai află Kazahstan și Belarus – sunt în creștere înainte de posibila semnare de către Ucraina a unor acorduri-cheie de comerț cu Uniunea Europeană în noiembrie.

Sursa

RIA Novosti

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *