Acasă » Interes general » Panfora Oil & Gas: la Curtici nu se vor desfășura operațiuni legate de gaze de șist

Panfora Oil & Gas: la Curtici nu se vor desfășura operațiuni legate de gaze de șist

5 martie 2014
Interes general
Bogdan Tudorache

###author###

Panfora Oil & Gas, o companie a grupului MOL, reafirmă că nu va fi folosită fracturarea hidraulică și nu vor fi utilizați explozivi în perimetrul EX-6 Curtici.

Nu există nicio intenție de a cumpăra pământ pentru măsurările geofizice de suprafață”, spun oficialii Panfora.

Angajamentul de lucrări pentru acordul de concesiune semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru perimetrul EX-6 include doar explorare pentru hidrocarburi convenționale, nu pentru gaze de șist.

Tehnologiile folosite pentru explorare și pentru posibila exploatare în viitor sunt tradiționale (exclud fracturarea hidraulică) și au fost întrebuințate în România, în perimetre cu resurse convenționale din zonă, de mai multe decenii.

Nu am planificat niciodată și nu vom desfășura niciun fel de activități legate de gazele de șist în perimetrul EX-6 Curtici, mai precis nu vom explora și nici exploata gaze de șist în nicio parte a perimetrului, nici prin fracturare hidraulică și nici prin vreo altă metodă”, a declarat Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.

Pe întreaga durată a acordului de concesiune vom folosi doar tehnologiile tradiționale care au fost utilizate de mai multe zeci de ani în România pentru explorarea și exploatarea de resurse convenționale. Activitățile convenționale de explorare și producție pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiții, după cum s-a demonstrat în multe zone din România, de peste un secol. Mai mult decât atât, tehnologiile folosite de noi sunt cele mai moderne, ceea ce înseamnă că potențialul productiv al terenurilor agricole este neafectat iar activitățile agricole pot fi reluate imediat după finalizarea măsurătorilor de suprafață”, a spune Zelei.

Toate operațiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune și în programul de lucrări, documente semnate cu ANRM, singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament și nicio obligație pentru explorarea de resurse neconvenționale, cum sunt gazele de șist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri, menționează un comunicat al companiei.

”Lucrările de explorare derulate de Prospecțiuni SA sunt primul pas pentru evaluarea potențialului convențional. Folosind tehnologii sigure și confirmate, compania își respectă angajamentul de a asigura siguranța și sănătatea angajaților săi și a comunităților în mijlocul cărora lucrează”, conform comunicatului.

Măsurătorile nu presupun foraje sau excavări

Măsurătorile de suprafață din zona EX-6 Curtici nu presupun extragerea ori utilizarea substanțelor din subsol, ci o „ecografie a pământului”. De asemenea, acestea nu presupun foraje și excavări, deci nu afectează siguranța comunităților locale. Terenurile sunt utilizate temporar, nefiind afectată starea lor inițială. Operațiunile nu afectează mediul (pânza freatică, aerul etc.), fertilitatea solului sau locuințele localnicilor.

Operațiunile de măsurare de suprafață vor dura circa 6-7 luni pentru întreaga suprafață de 561 kilometri  pătrați, ceea ce înseamnă câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului. Potențialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat în niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor și echipajelor specializate. Lucrările agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat după finalizarea măsurărilor.

Pentru a oferi o garanție suplimentară tuturor părților interesate, Panfora Oil & Gas își reafirmă disponibilitatea de a semna angajamente legale cu persoane, organizații și instituții interesate, care să ateste fără echivoc faptul că nu va explora și nu va exploata gaze de șist, nici prin fracturare hidraulică și nici prin vreo altă metodă, pe întreaga durată a acordului de concesiune pentru perimetrul EX-6 Curtici.

În privința folosirii terenurilor, Panfora Oil & Gas reafirmă că va respecta în totalitate legislația din România. Nu se pune problema exproprierii, întrucât legislația acordă titularilor acordurilor de concesiune drept de servitute asupra terenurilor, iar proprietarii de terenuri primesc rente în acest sens. Compania reafirmă că are nicio intenție de a cumpăra vreun teren pentru măsurătorile geofizice de suprafață. În plus, dacă va fi relevat un potențial pentru resurse în faza de explorare, numărul de sonde care ar urma să fie forate este sub 5 pentru întreg perimetrul.

Panfora Oil & Gas este pregătită să asigure condiții echitabile și transparente pentru plata despăgubirilor către toți deținătorii de terenuri, respectând pe deplin legislația existentă. Impactul asupra terenurilor și recoltelor este minim, iar toate despăgubirile vor fi plătite în mod corect și transparent.

Panfora Oil & Gas și-a propus să devină unul dintre investitorii apreciați ai județului Arad. În acest sens, compania a devenit membru al Filialei Județene Arad a Confederației Patronatului Român, conform comunicatului citat.

 

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *