OUG 64/2016 devine lege în forma propusă de Guvern, modificările sensibile au fost mutate în legea 123

0

Parlamentul a aprobat prin lege OUG 64/2016, decizie salutată de către Ministrul Energiei Anton Anton drept un consens care „întărește și sprijină procesul de liberalizare a pieței gaziere românești pe principii de concurență, transparență și nediscriminare”.

„Decizia de astăzi a Parlamentului, sprijinită constant de Ministerul Energiei, este și un pas important în a avea un cadru legal adaptat legislației europene și dezideratelor asumate de România în sectorul gazier, atât la nivel regional, cât și la nivel european”, a mai declarat ministrul, în opinia căruia “odată cu aprobarea acestei legi, ținta României, de a deveni un hub energetic regional și un factor de stabilitate în regiune, prinde contur”.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 a fost aprobat de Senat în februarie 2017, după care a fost terenul de dezbateri pentru peste 50 de amendamente admise în Comisia pentru Industrii și Servicii. Forma modificată a ajuns de două ori în Plenul Camerei Deputaților, de unde a fost retrimis de fiecare dată în Comisie. Pe 13 iunie 2018, la 16 luni după ce proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere, proiectul a primit raport suplimentar favorabil din partea Comisiei pentru industrii și servicii. Unele dintre amendamente au fost abandonate (ex. impunerea unui singur operator bursier pentru piața de gaze naturale). Altele – între care stabilirea unei cote de 50% din gazele produse în România pentru tranzacționarea obligatorie pe piețele centralizate – și-au găsit locul într-un proiect de modificare a Legii 123 – (PL-x nr. 338/2018), adoptat pe 22 mai de Senat și pe 13 iunie de Camera Deputaților și se află în stadiul de verificare a constituționalității.

Share.

Lasă un comentariu