Organizațiile de mediu critică decizia Primăriei Bucureștiului de referendum pentru Taxa Oxigen

0

Bogdan Tudorache

Organizațiile de mediu contestă modul în care s-au derulat investițiile de mediu din Capitală. Ideea primarului Capitalei de a organiza un referendum pentru introducerea vinietei Oxigen este halucinantă, crede Irina Zamfirescu, reprezentantă ActiveWatch și OPTAR, conform RFI.

”Este absolut halucinant cum am avut o întreagă discuție, o întreagă dezbatere publică, primarul filmându-se prin grădinile Bucureștiului, discutând cu cetățenii, făcând dezbateri publice (…), a face un referendum pentru o măsură… practic, întreabă cetățenii Bucureștiului: sunteți de acord să plătiți pentru faptul că autoritățile din București nu au făcut nimic pentru reducerea poluării în ultimii 30 de ani?”, a spus Zamfirescu, în cadrul unei emisiuni RFI.

Ea a criticat și modul în care are loc dezbaterea publică, cu ușile închise pentru anumiți membri ai agorei, cât și bugetul de 500 de milioane de euro anunțat de primărie pentru fluidizarea traficului și reducerea poluării, buget greu de atins din moment ce primăria este în permanență pe deficit, având nevoie de rectificări periodice.

Primăria Bucureștiului ar putea organiza un nou referendum pentru Taxa Oxigen, prin care mașinile poluante trebuie să plătească pentru a circula în Capitală.

Primarul general Gabriela Firea spune că a observat cum în spațiul public se organizează „petiții și mitinguri împotriva vinietei Oxigen”. Primarul Capitalei spune că, dacă este cazul, va face un referendum cu privire la această taxă, conform Radio Europa FM. „Am văzut că se organizează petiții, acțiuni, chiar mitinguri împotriva vinietei Oxigen. Nicio problemă, noi putem să renunțăm și la program, dacă asta își doresc bucureștenii. (…) Dacă doriți, organizăm un referendum, dar este anormal ca noi să organizăm un referendum pentru ceea ce europenii la care noi ne uităm au decis de mult și anume poluatorul plătește”, a spus Primarul Capitalei.

Share.

Lasă un comentariu