Acasă » Petrol și Gaze » Opoziția cere reluarea discuțiilor pe legea offshore

Opoziția cere reluarea discuțiilor pe legea offshore

16 octombrie 2018
Petrol și Gaze
energynomics

Mai mulți lideri ai opoziției au cerut reluarea discuţiilor din comisiile parlamentare pe legea offshore. Unul din aceștia atrage atenţia că investitorii ar putea lua decizia retragerii din Marea Neagră.

”Legea offshore este blocată în Parlament de două săptămâni. Lucrul acesta se întâmplă pentru că parlamentarii și opinia publică nu înțeleg, până în momentul acesta, importanța acestui proiect economic pentru România pe următorii 30 de ani!”, susține deputatul USR Cristina Prună.

”Marea dezbatere care lipsește, astăzi, din Parlament, este cum trebuie să valorificăm gazele din Marea Neagră. Atât la PSD cât și la ALDE regăsim foști miniștri care au controlat portofoliile ministerelor Economiei, Industriei sau Energiei dar care au făcut mult prea puțin pentru acest domeniu. Sub patronajul lor am asistat la prăbușirea sectorului petrochimic într-un moment în care, în următorii zeci de ani, gazul natural va fi cea mai căutată hidrocarbură”, afirmă Cristina Prună, pe pagina sa de socializare.

Conform USR, pentru România, gazele din Marea Neagră ar trebui să însemne o garanție socială și una economică, iar banii colectați din taxare ar trebui folosiți pe trei planuri, iar USR a depus un amendament la legea offshore în acest sens:

(1) Direcționarea sumelor obținute din redevențe, din impozitul pe profit și din taxarea suplimentară la Pilonul 2 de Pensii. România se va confrunta, în anii viitori, cu o presiune uriașă pe sistemul actual de pensii din cauza digitalizării, a noilor tehnologii și a îmbătrânirii rapide a populației;
(2) Prin Pilonul 2, acești bani ar trebui investiți în dezvoltarea rețelei de distribuție de gaze naturale pentru creșterea numărului de consumatori. O asemenea decizie trebuie dublată de creșterea eficienței energetice și de introducerea unui tarif social pentru protecția consumatorului vulnerabil;
(3) Tot prin Pilonul 2, acești bani ar trebui investiți în valorificarea gazului în industria petrochimică. Acest lucru va duce la obținerea de produse cu valoare adăugată care să fie folosite în varii sectoare, de la construcții, la cea a maselor plastice și la crearea de locuri de muncă bine plătite din această ramură.

”Legea offshore nu se regăsește pe ordinea de zi nici săptămâna aceasta! Asistăm în continuare la o bătaie de joc din partea coaliției. Deși am fost chemați la o întâlnire cu toți liderii de grup săptămâna trecută, negocierile s-au purtat vineri tot în biroul lui Liviu Dragnea, de data acesta între dumnealui și Călin Popescu Tăriceanu”, a mai spus deputatul USR.

Și PNL a avut o poziție similară.

„PNL cere reluarea discuţiilor din comisiile de specialitate cu privire la legea offshore pentru că astăzi se împlinesc două săptămâni de la votul din plenul Camerei Deputaţilor când raportul legii a fost retrimis pentru discuţii. În timp ce în interiorul coaliţiei PSD – ALDE se ceartă, timpul în care investitorii trebuie să ia decizia se îngustează şi ne vom trezi, probabil în două – trei săptâmâni, că degeaba discutăm în Parlament pentru că investiţiile în România în gazele din Marea Neagră nu se vor mai face sau ar fi îngheţate în cel mai bun caz, iar (…) ei discută despre cât va câştiga statul român, cât de mult sau cât de puţin va câştiga statul român, şi nu se gândesc la faptul că un procent, indiferent cât va fi acela, din ce se câştiga va fi practic nerelevant în condiţiile în care aceste investiţii nu se fac”, a spus deputatul liberal Virgil Popescu.
”De aceea, mimând scandalul, majoritatea PSD – ALDE blochează discuţiile din Parlament”, a susţinut deputatul PNL, menţionând că termenul pentru depunerea raportului la această lege a trecut, conform Agerpres.

Legea a fost întoarsă de mai multe ori la comisii, în lunile anterioare, atât la cererea președintelui României, Klaus Iohannis, cât și, ulterior, la cererea partidelor din arcul guvernamental.

Proiectul legii offshore nu se află pe ordinea de zi a ședințelor comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, deși liderii Coaliției PSD-ALDE au dat asigurări că în această săptămână vor reîncepe dezbaterile pe forma finală. Nu există o explicație oficială pentru tărăgănarea dezbaterilor, însă potrivit informațiilor Hotnews.ro, PSD și ALDE nu au căzut de acord asupra formei finale a legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *