Ceva nu funcționează în legislație și este momentul să vedem ce anume (Silvia Vlăsceanu, ACUE)

“Ceva nu funcționează în legislație și este momentul să vedem ce anume, atât în legislația secundară, cât și în cea primară”, a declarat directorul executiv al ACUE Silvia Vlăsceanu, într-un interviu pentru Agerpres. Autoritățile trebuie să analizeze dacă au existat speculații care să fi condus la creșterile de prețuri din ultimele săptămâni şi au toate informațiile disponibile pentru a analiza dacă s-a încălcat legislația.

Participanții la piață sunt obligați să transmită la ANRE toate datele din contractele lor, a reamintit Vlăsceanu. În plus, Vlăsceanu consideră că “furnizorii ar trebui să fie obligați să achiziționeze o parte din energie de pe platformele cu prețul stabil de pe OPCOM, nu să cumpere toată energia de pe piața spot, unde prețurile sunt volatile și riscurile sunt foarte mari”. Directorul executiv al ACUE s-a referit și la faptul că există traderi care au denunțat contractele cu clienții încheiate la prețuri mai mici, preferând să plătească penalitățile din acele contracte, dar să vândă energia la un preț mai mare, pe piața spot.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) au afirmat că neonorarea unor contracte pe piața de energie, coroborată cu o creștere masivă a prețurilor electricității, este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal.

”ACUE apreciază și susține demersul autorităților competente de a analiza situația actuală a piețelor centralizate de energie și a modului în care s-au derulat, în ultima perioadă, tranzacțiile pe aceste platforme”, se arată în comunicatul companiei.

Share.

Lasă un comentariu