Operatorul bursei de energie susține înființarea unei piețe spot pentru gaze

0

OPCOM, operatorul pieţei de energie din România, doreşte să promoveze o piaţă spot pentru gaze naturale, după modelul celei de energie electrică, a declarat Victor Ionescu, directorul general al OPCOM.

“La energie electrică am reuşit să găsim drumul corect. Preţul energiei electrice în România este cu 2 euro mai mic decât media europeană şi suntem pe locul 7 în clasamentul celor mai mici preţuri în Europa. Mi-ar plăcea să existe aceeaşi lichiditate şi aceeaşi transparenţă şi la gaze naturale, însă aici suntem la început şi sunt factori care nu-şi doresc să parcurgă paşii de la energie electrică”, a spus acesta, citat de Agerpres.

“Exemplul pieţei de energie electrică trebuie urmat şi la gaze naturale. Această intenţie o au foarte mulţi din domeniul gazelor naturale, ANRE, factorii legislativi. Din păcate, există forţe extrem de puternice care îşi dau seama că, odată cu concurenţa reală, odată cu transparentizarea tranzacţiilor, beneficiile lor se vor diminua drastic. Este evident că o contractare care nu este transparentă, care nu se supune unui regim concurenţial, este o contractare care nu poate fi benefică decât părţilor contractante”, a completat directorul general al OPCOM.

Victor Ionescu susține că organizația pe care o conduce va promova acest produs de tranzacționare cât mai repede, căci din punct de vedere informatic totul este clarificat.

“Încercăm împreună cu factorii responsabili, inclusiv cu Transgaz, să promovăm şi o piaţă pentru ziua următoare. Avem mecanismul informatic, matematic creat şi sperăm că acest produs va fi promovat cât se poate de repede”, a spus Victor Ionescu.

Share.

Lasă un comentariu