OPEC se așteaptă ca cererea globală de energie să explodeze până în 2040, mulțumită Indiei și Chinei

0

Cererea globală de energie va crește în următoarele două decenii, a afirmat OPEC în ultima sa perspectivă anuală, India și China contribuind cel mai mult la această creștere.

În cadrul raportului lansat de cartelul petrolului, 2018 World Oil Outlook (WOO), grupul a declarat că se așteaptă să vadă o cerere totală de energie primară mai mare cu aproximativ 33% față de nivelurile din 2015.

Cererea va fi majorată aproape în întregime de țările în curs de dezvoltare – în special India și China – și se estimează că va avansa cu o rată medie anuală de creștere de aproape 2%, ajungând la 365 milioane de barili pe zi (bpd) în 2040, potrivit CNBC. „Cererea de energie în India și China în această perioadă este estimată să crească cu 22 milioane bpd și, respectiv, cu 21 milioane bpd, ceea ce reprezintă mai mult de 50% din creșterea cererii de energie în țările în curs de dezvoltare în această perioadă”, a afirmat OPEC.

În prezent, participanții la piața energiei sunt preocupați din ce în ce mai mult de încetinirea economiei globale, de intensificarea tensiunilor comerciale, de slăbiciunea monetară a țărilor emergente și de impactul potențial pe care l-ar putea avea asupra cererii de petrol.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus perspectiva asupra creșterii economiei mondiale în 2018-19 cu 0,2 puncte procentuale, până la 3,7%. Temerile legate de încetinirea creșterii globale și de extinderea consumului de petrol au determinat scăderi puternice ale acțiunilor și ale prețurilor petrolului în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, în timp ce consumul de petrol amenință să dezamăgească participanții la piața energiei care au pariat pe scădere, producția de șist din S.U.A. continuă să contrazică așteptările, constituind un element de provocare în gestionare a pieței pentru OPEC și partenerii săi.

Ministrul energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, a declarat luni că OPEC și aliații săi au efectuat o analiză care a arătat că ar fi necesară în curând o scădere de 1 milion bpd în livrările de țiței față de nivelul lunii octombrie pentru a echilibra piața. „Am subestimat șisturile SUA … Și acum suntem în situația de a le subestima din nou, dar colectiv, ca grup, înțelegem șisturile mai bune decât înainte. Totuși, ea continuă să ne surprindă”, a declarat Ayed Al-Qahtani, directorul de cercetare la OPEC.

Share.

Lasă un comentariu