OMV Petrom și Romgaz, obligate să oferteze 30% din producția internă pe piețele centralizate

0

OMV Petrom și Romgaz vor fi obligate să scoată timp de 3 ani la licitație 30% din producție pe piețele centralizate – Bursa Română de Mărfuri (BRM) și OPCOM, în produse lunare, trimestriale, sezoniere și anuale, a decis Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE), care a aprobat miercuri un ordin în acest sens. Procentul este mai mare decât cel din proiectul de ordin pus în dezbatere publică de ANRE la finalul lunii aprilie, proiect care viza o obligativitate de ofertare de numai 20%, conform Profit.ro.

Dacă în proiectul de act normativ ANRE propunea ca, la prima licitație, prețul maxim de pornire al ofertelor de vânzare să fie de 95% din ultimul preț cunoscut publicat de Central European Gas Hub AG (CEGH) în prima sesiune, cea din iunie 2020, ordinul adoptat miercuri prevede o combinație între 95% din ultimul preț cunoscut pentru produse similare de pe bursa austriacă CEGH, cu o pondere de 20%, și prețul mediu de pe bursele autohtone, cu o pondere de 80%.

Începând cu anul viitor, prețul maxim ar urma să fie stabilit numai în funcție de media prețului de pe bursele interne, urmând a se renunța la prețul de pe CEGH.

Share.

Lasă un comentariu