OMV Petrom și Exxon au noi propuneri pentru guvern

0

OMV Petrom şi Exxon nu vor să li se aplice prevederile financiar fiscale din Legea Offshore, OUG 114/2018, privind impozitul pe veniturile suplimentare. Companiile vor să vândă liber gazele din Marea Neagră, la preţurile şi cantităţile determinate de către acestea şi prin utilizarea oricăror proceduri alese de cele două firme pentru selectarea cumpărătorilor şi pentru încheierea contractelor cu aceştia, indiferent de identitatea sau locaţia cumpărătorului.

Potrivit unui document obţinut de financialintelligence.ro, OMV Petrom şi Exxon au propus autorităţilor româneşti un proiect de discuţii, un act adiţional la Acordul de Concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun. Cele două companii vor ca statul român să nu le aplice prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore sau din OUG 114/2018, ci vor regimul de stabilitate prin Ordonanța de urgență nr. 160/1999 privind instituirea unor măsuri de stimulare a activității titularilor de acorduri petroliere și subcontractanților acestora, care desfășoară operațiuni petroliere în perimetre marine ce includ zone cu adâncime de apă de peste 100 metri.

Conform documentului, dacă OMV Petrom sau Exxon sunt obligate să plătească orice sumă suplimentară, vor fi îndreptăţite la “o compensaţie financiară din partea statului român având o valoare egală cu impactul economic total resimţit”, se arată în documentul citat.

Totodată, se cer redevențe stabile pe termen lung și posibilitatea comercializării fără restricții cu privire la stabilirea preţului în vânzarea, inclusiv exportul de hidrocarburi, cu excepţia celor impuse prin reglementările obligatorii ale UE.

Share.

Lasă un comentariu