OMV Petrom: Nu s-a schimbat nimic în decizia privind exploatarea de la Marea Neagră – nu am luat vreo decizie nouă

0

Noul raport al OMV Petrom lansat săptămâna trecută i-a determinat pe unii analiști să interpreteze că holdingul ar fi luat o decizie nouă de amânare a investiției în Marea Neagră, fapt negat categoric de un oficial al companiei, pentru energynomics.ro.

”Nu s-a schimbat nimic, nu am anunțat absolut nimic nou față de ce anunțasem anterior. E o interpretare greșită”, a spus oficialul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Raportul companiei susținea exact același lucru ca la începutul anului, și anume că e nevoie de „un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențiala pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore”

În ceea ce privește investiția la Marea Neagră, raportul reia ideea anterioară.

”Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”.

Compania mai susține în raport că nivelul costurilor OUG 114/2018 și OUG 19/2019 ajunge la aproape 40 de milioane de euro – dar având în vedere un profit anual de circa 857 milioane de euro (raportat pe 2018) această taxă s-ar traduce printr-un procent de doar 4,7% din profit – adică nu ar putea afecta semnificativ capacitatea de investiții a companiei. Acționarii OMV Petrom au prevăzut investiții de 4,17 miliarde lei pentru anul 2019, adică de circa 876 milioane euro, din care 82% sunt dedicate segmentului upstream. Anul trecut investițiile au fost de circa 4,3 miliarde de lei.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu