OIEA: Iranul a importat din Rusia 149 tone de concentrat de uraniu

0

Iranul a primit marţi, 7 februarie, ultimul lot de 149 de tone concentrat de uraniu furnizat de Rusia, în cadrul acordului nuclear cu marile puteri, care se vor adăuga rezervelor țării, potrivit declarației făcute luni de Ali Akbar Salehi, directorul Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), relatează AFP.

Directorul OIEA susține că de la intrarea în vigoare a acordului nuclear cu marile puteri, în ianuarie 2016, Iranul a importat 210 tone de concentrat de uraniu şi a trimis în schimb în străinătate uraniu îmbogăţit la 3,5%, după cum prevedea acordul.

Iranul a mai încheiat și în iulie 2015 un acord nuclear cu ţările grupului (5+1)  din care fac parte SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania, punând capăt unei crize de ani de zile.

Însă, la semnarea acordului, Teheranul a acceptat să limiteze programul său nuclear, inclusiv stocul de uraniu slab îmbogăţit la 300 kg, în cursul unei perioade de aproximativ 10 ani în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale, potrivit sursei citate.

 

Share.

Lasă un comentariu