O companie petrolieră rusească solicită plăți în euro pe fondul sancțiunilor din partea SUA

0

Surgutneftegaz, companie ce realizează 11% din producția de petrol din Rusia, invită cumpărătorii să accepte să plătească pentru petrol în euro în loc de dolari, dacă va fi cazul, ca  asigurare împotriva posibilelor sancțiuni severe ale SUA, au declarat traderi citați de Reuters.

Rusia a fost supusă sancțiunilor occidentale de la anexarea din 2014 a regiunii Crimeea, iar Washingtonul a amenințat că va impune sancțiuni suplimentarepe fondul activităților “maligne” ale Moscovei în străinătate.

Perspectiva care provoacă cea mai mare îngrijorare firmelor rusești este includerea pe o listă neagră a Departamentului Trezoreriei SUA, care le-ar reduce în mod efectiv tranzacțiile în dolari, baza industriei petroliere globale, potrivit Reuters și Euractiv.com.

Surgutneftegaz, al cărui șef executiv Vladimir Bogdanov se află deja pe o listă neagră a SUA în nume propriu, a refuzat să răspundă întrebărilor Reuters.

“Nu comentăm activitatea noastră comercială”, a declarat compania, cea de-a patra ca mărime din Rusia.

Până în prezent, industria petrolieră a Rusiei a reușit să prevină sancțiunile occidentale. Ca răspuns la accesul restrâns la finanțele și tehnologia occidentală, firmele au trecut la împrumuturi de la băncile de stat rusești și și-au dezvoltat propria tehnologie.

Majoritatea companiilor rusești de petrol, inclusiv Rosneft și Lukoil, își vând, deasemenea, cea mai mare a producției prin contracte pe termen lung cu clienții, oferindu-le mai mult timp pentru a elabora forme alternative de plată la expirarea contractelor.

Dar majoritatea exporturilor Surgutneftegaz – în jur de 2 milioane de tone pe lună – sunt vândute prin licitații lunare pe piața spot, cele mai mari volume fiind de departe achiziționate de ruși. Așadar, ar avea doar de 30 de zile pentru a găsi metode alternative de plată.

Șase comercianți care se ocupă în mod regulat de Surgutneftegaz au declarat că societatea le-a cerut cumpărătorilor să accepte o anexă la contractele lor, prin care declară că acceptă opțiunea de a plăti în euro.

Potrivit unui mesaj trimis de Surgutneftegaz către unul dintre clienții săi, cerându-i să semneze anexa, compania petrolieră a citat necesitatea de a “evita orice posibile probleme cu plata în USD”. Reuters a consultat o copie a mesajului.

Trei dintre comercianți au spus că Surgutneftegaz a început discuțiile cu partenerii săi în vara trecută, cu privire la posibilitatea plății în euro.

Compania vrea acum ca noii parteneri să semneze anexa, și, în unele cazuri, a avertizat că va respinge ofertele cumpărătorilor, cu excepția cazului în care aceștia au semnat deja, potrivit celor patru comercianți.

Share.

Lasă un comentariu