Numărul în scădere de consumatori determină diminuarea eficienței sistemului termic centralizat

0

Volumul redus de investiții și reparații în infrastructura Sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) conduce la lipsa continuității în furnizarea energiei termice și la nerespectarea parametrilor de calitate a agentului termic furnizat, potrivit unui raport ANRE privind starea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pe anul 2019.

Conform documentului, pierderile de căldură și apă și numărul avariilor tehnice înregistrează un nivel ridicat în raport cu SACET-uri similare ca dimensiune din alte țări europene, iar numărul în scadere de consumatori alimentați determină diminuarea eficienței SACET, potrivit financialintelligence.ro.

De asemenea, pierderile substanțiale din rețelele de transport și distribuție (a se vedea diferența dintre energia termică produsă și/sau cumpărată, de 14.080.217 MWh și energia termică vândută, de 9.887.516 MWh) atrag după sine prețuri de furnizare mari, potrivit ANRE.

Raportul ANRE mai spune că numărul mic de centrale în cogenerare existent relevă necesitatea unei informări adecvate la nivelul Unităţilor Administrativ Teritoriale cu privire la avantajele acestor centrale și a utilizării surselor financiare puse la dispoziție de Guvern prin Programul Termoficare în acest scop.

Din datele şi informaţiile obţinute de ANRE în procesul de monitorizare, s-au mai evidenţiat situaţii critice în unele localităţi, care reflectă neconformităţi în îndeplinirea atribuţiilor legale de asigurare a serviciului public de alimentare cu energie termică de către autorităţile administraţiei publice locale.

La sfârșitul anului 2019 erau activi 46 de operatori ai sistemelor de alimentare centralizată de energie termică din 51 de localități, aflate în 29 de județe.

Share.

Lasă un comentariu