Acasă » Electricitate » Nuclearelectrica va cumpăra concentratul de uraniu, pe care îl va procesa la CNU (Feldioara) și FCN Pitești

Nuclearelectrica va cumpăra concentratul de uraniu, pe care îl va procesa la CNU (Feldioara) și FCN Pitești

27 martie 2018
Electricitate
energynomics

Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, este chemat pe 25 aprilie să aprobe strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie primă necesară producerii combustibilului nuclear.

Documentul a fost realizat de Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), la cererea Nuclearelectrica (SNN), și recomandă ca SNN să cumpere octoxid de uraniu de pe piață, pentru a-l procesa la uzina de la Feldioara, care va rămâne sucursală a CNU. Dioxidul de uraniu rezultat va fi folosit de către FCN Pitești (din cadrul SNN) pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar pentru unitățile 1 și 2 de la Cernavodă, aflate în exploatare, și, dacă va fi cazul, pentru unitățile 3 și 4, planificate a fi construite la Cernavodă.

Strategia era necesară întrucât situația din prezent contravine recomandărilor ESA (Euratom Supply Agency); mai exact, SNN are doar doi furnizori calificați de dioxid de uraniu: Cameco Inc. Ltd. (Canada) și Compania Națională a Uraniului – CNU. Cum CNU “se află în condițiile primirii unui ajutor de restructurare de urgență din partea statului român, precum și ale depunerii unui plan de restructurare aflat în analiza Comisiei Europene”, Nuclearelectrica trebuie să ia măsuri pentru asigurare a “stabilității, predictibilității și continuității producției, ceea ce implică un control și o gestionare a riscurilor pe întregul lanț al combustibilului”, potrivit practicilor internaționale din industria nucleară.

Un alt obiectiv important pentru ministerul Energiei este menținerea ciclului integrat în sectorul nuclear, care până recent includea:

  • exploatarea minereului uranifer (CNU, mina Crucea)
  • procesarea materiei prime (CNU, uzina Feldioara)
  • fabricarea combustibilului nuclear (Fabrica de Combustibil Nuclear – FCN Pitești)
  • producția de apă grea (Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – RAAN Drobeta Turnu Severin)
  • producția energiei electrice din sursă nucleară (Nuclearelectrica)
  • depozitarea combustibilului uzat (Nuclearelectrica)

Schema-nuclearelectrica-1Ciclul național integrat este în pericol întrucât RAAN este în faliment din 2016 și în imposibilitatea de a mai conserva această resursă. În 2017, Guvernul a înființat Centrul de management al apei grele, o nouă entitate menită să preia această activitate.

La rândul său, CNU a furnizat până la finele lui 2015 materia primă necesară pentru producerea energiei electrice la Cernavodă. Compania a fost salvată de la faliment printr-un ajutor guvernamental de urgență și așteaptă aprobarea de către Comisia Europeană a unui program de restructurare evaluat la peste 940 de milioane de lei.

Schema-nuclearelectrica-2Acesta ar include ajutorul de salvare, o subvenție pentru costul de producție și pentru realizarea de investiții, dar și conversia în acțiuni deținute de statul român a unor creanțe bugetare și scutirea la plata unor creanțe bugetare. În plus, în condițiile în care mina de uraniu de la Crucea (județul Suceava) este aproape epuizată, CNU ar trebui să deschidă o nouă exploatare, în județul Neamț, printr-o investiție de mare valoare.

Dacă strategia propusă va fi aprobată, Nuclearelectrica va achiziționa octoxid de uraniu “din piață”, îl va procesa la Feldioara (CNU) pentru a obține dioxidul de uraniu pe care îl va converti în combustibil nuclear la FCN Pitești. Pentru aceasta vor mai fi necesare schimbări legislative arată documentul Nuclearelectrica (pagina 5).

Până atunci, SNN va iniția o procedură de achiziție a circa 720 de tone de dioxid de uraniu (UO2) necesare pentru o perioadă de 36 de luni, prin încheierea unui contract cadru cu cei doi furnizori calificați. “În acest contract de achiziție a necesarului de UO2 vor fi precizate clar condiții de livrare, precum și faptul că aceste livrări se vor efectua exclusiv pe baza solicitării SNN”, mai precizează documentul citat.

Cu o capacitate instalată de 1,2 GW, Nuclearelectrica produce electricitate în bandă acoperind anual aproape 20% din necesarul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *