Noul regulament al ANRE privind agregarea regenerabilelor, publicat în Monitorul Oficial

0

Noul Regulament al ANRE privind funcționarea pieței centralizate pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 16 iulie. Producătorii de energie din surse regenerabile au undă verde să tranzacționeze pe piețele concurențiale de energie ca o entitate agregată.

Modalitatea propusă de ANRE: producătorii care se asociază de comun acord vor desemna pe unul dintre ei care să-și asume toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare și în contractul rezultat în urma tranzacționării. În ceea ce privește participarea la piața de echilibrare, poziția în ordinea de ierarhizare pentru dispecerizarea cu prioritate va fi cea corespunzătoare tehnologiei care are ponderea cea mai mare, ca putere instalată, în cadrul entității agregate. Transelectrica poată admite asocierea unităților având tehnologii E-SRE diferite, conform investenergy.ro.

Noul Regulament stabilește cadrul organizat pentru tranzacționarea în regim concurențial, transparent, anonim, public, centralizat și nediscriminatoriu a energiei electrice din surse regenerabile susținute prin certificate verzi. În baza noului Regulament, participantului desemnat de o entitate agregată de producători de energie electrică pe bază de surse regenerabile de energie îi revin integral toate responsabilitățile și drepturile prevăzute în convenția de participare, precum și cele prevăzute în reglementări naționale și/sau ale UE corespunzătoare participării la piața de energie electrică.

Share.