Acasă » Termo » Minerit » Noul proiect al Legii energiei naşte controverse pe piaţa gazelor

Noul proiect al Legii energiei naşte controverse pe piaţa gazelor

15 septembrie 2014
Electricitate
energynomics

Proiectul de modificare a Legii Energiei pentru alinierea la normele europene privind transportul electricităţii şi gazelor a creat controverse pe piaţa gazelor.

Guvernul a propus eliminarea obligaţiei ca ANRE (reglementatorul pieţei de energie) să monitorizeze anual rezultatele liberalizării pieţei gazelor şi să propună Guvernului valorificarea producţiei interne a gazelor naturale pe piaţa internă până la finalizarea liberalizării (decembrie 2018). Acest lucru ar însemna, potrivit unor parlamentari, ca gazul din producţia internă să nu mai fie livrat cu prioritate populaţiei, într-un procent covârşitor din necesarul de consum, conform Bursa.

Surse parlamentare consideră că „ANRE stabileşte lunar «coşul de gaze» (n.r. proporţia în care consumăm gaze interne şi gaze din import) pentru populaţie şi ceilalţi agenţi economici care mai activează în piaţa reglementată. Dacă ar fi eliminată livrarea cu prioritate a gazului către clienţii finali din România, atunci producătorii vând cum vor cantităţile de care dispun, inclusiv la export, iar la populaţie ar putea ajunge un procent mult mai mare de gaze scumpe din import”.

Alţii spun, însă, că dacă se elimină obligativitatea constituirii „coşului” de gaze atunci rămâne presiunea pe furnizori, care se vor bate pe un gaz cât mai ieftin ca să asigure necesarul populaţiei la preţul stabilit în calendarul de liberalizare. „Dacă nu reuşesc şi se aleg cu gaz importat, mai scump, suportă pierderile din profitul propriu”, susţin sursele citate.

Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a respins acest amendament, optând pentru menţinerea actualelor prevederi legale privind obligativitatea livrării gazului intern pe piaţa autohtonă, conform raportului final postat pe site-ul Camerei. Sursele noastre afirmă că adoptarea modificărilor legislative în Plenul Camerei Deputaţilor de marţi a eşuat tocmai din acest motiv. „Modificările legii au fost retransmise la Comisia de Industrii pe motiv că trebuie făcute precizări suplimentare”, mai spun sursele citate.

Sunt şi opinii, prin rândul parlamentarilor din comisia de specialitate, că retransmiterea proiectului de act normativ la Comisie nu are legatură cu renunţarea la „coşul de gaze”, ci cu termenul de 31 decembrie 2018 ca fiind indicat ca dată de finalizare a liberalizării.

Autorităţile noastre poartă acum negocieri cu oficialii europeni pentru decalarea acestui termen până în 2021. Sursele noastre parlamentare susţin că reacţia pozitivă de la Bruxelles ar încuraja Guvernul să schimbe termenul menţionat în Legea Energiei.

Sursa

Bursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *