Nou regulament de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță de energie electrică

0

În contextul liberalizării prețurilor la energie electrică pentru clienții casnici, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un nou regulament pentru furnizarea de energie electrică în regim e ultimă instanță.

ANRE a decis că, de la 1 ianuarie 2020 vor exista cel puțin cinci FUI, care vor fi desemnați la nivel național, și nu pe zone de rețea, cum este prevăzut în reglementarea actuală, iar noțiunile de FUI obligat și opțional se elimină, conform e-nergia.ro.

FUI vor fi desemnați pe o perioadă nedeterminată, iar la desemnarea lor nu se mai aplică criteriul de eligibilitate bazat pe deservirea unui număr de cel puțin 2.000 de locuri de consum la nivel național într-o anumită perioadă. FUI vor fi desemnați fie la solicitarea furnizorilor care vor să aibă această calitate, fie prin organizarea unui proces de selecţie, în cazul în care sunt mai puțin de cinci furnizori care solită să devină și FUI. În acest ultim caz, selecția se face de către ANRE, luând în considerare ordinea descrescătoare a cotei totale maxime de piaţă a furnizorilor de energie electrică, din punct de vedere al numărului de clienți și al volumului de vânzări.

Furnizorii desemnați de către ANRE în urma organizării procesului de selecție pe baza cotei totale maxime de piaţă nu pot solicita retragerea voluntară a acestei calități, pot face asta doar furnizorii care au devenit FUI la cererea lor.

Share.

Lasă un comentariu