Acasă » Electricitate » Noi prețuri maxime pe piața pentru ziua următoare, semnal al lipsei de flexibilitate din sistem

Noi prețuri maxime pe piața pentru ziua următoare, semnal al lipsei de flexibilitate din sistem

10 ianuarie 2019
Electricitate
energynomics

Prețurile la energia electrică de pe piața pentru ziua următoare – PZU a OPCOM au atins noi niveluri record ale ultimilor ani, la un nivel mediu al energiei electrice cu livrare în data de 10 ianuarie la 411 lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței. Prețul mediu pentru orele de vârf (09.00-20.00) a depășit 550 de lei pe MWh, cu un nivel maxim orar de 610 de lei/MWh, pentru intervalul orar 16.00-18.00.

În ultimele patru zile, prețul mediu atins pe PZU a fost de fiecare dată de peste 359 de lei pe MWh. Nivelul reper pentru ziua de 10 ianuarie 2019 este mai mult decât dublu față de media lunară din ianuarie 2018 (155,7 lei/MWh, creștere procentuală de 163%) și față de cea din ianuarie 2016 (184,38 lei/MWh, creștere procentuală de 122%), dar cu doar 21% mai mare decât media lunară din ianuarie 2017 (337,74 lei/MWh).

Evoluțiile prețurilor pe PZU survin pe fondul unei cereri care nu a depășit cota 9.555 MW, în 2019, cu un necesar maxim înregistrat în data de 8 ianuarie. În perioadele de vârf, însă, deficitul de producție internă a trebuit să fie acoperit prin importuri.

În primele 10 zile ale anului, România a importat electricitate circa 55% din timp, potrivit datelor Transelectrica (cu o granulație de 10 minute, de la ora 00.00, 1 ianuarie 2019, până pe 10 ianuarie, ora 09.30).

Capacitățile instalate în centrale eoliene au avut o contribuție importantă, de peste 1.400 de MW, în 39% din interval. În nuclear, au funcționat constant capacități de aproape 1.400 de MW, hidrocarburile au contribuit cu peste 1.400 de MW pentru 85% din interval, iar cărbunele a adus în sistem 1.400 de MW sau mai mult pentru 72% din timp în primele zece zile ale anului. În condiții de hidraulicitate redusă de peste patru luni, Hidroelectrica a adus în sistem maxim 2.208 MW și doar în 37% din interval a contribuit cu mai mult de 1.400 de MW.

Prețul oferă informația esențială

Prețurile ridicate din PZU indică lipsa de flexibilitate a sistemului electro-energetic național. Aceasta poate fi explicată parțial prin considerente comerciale: prognoze de consum eronate, contracte la termen neacoperitoare și/sau indisciplină comercială. Probabil factorii cei mai importanți provin din zona tehnică: în principal capacitățile instalate insuficiente pentru utilizare la vârf de cerere, dar și interconectarea regională redusă. O zonă de acțiune aproape complet ignorată și care ar putea contribui într-o manieră eficientă, tehnic și financiar, este cea a flexibilității consumatorilor controlabili, prin agregare, dispecerizare și managementul cererii (demand side response).

În 2017, ministrul Energiei Toma Petcu invoca cota “anormal de mare” pe care PZU o acoperă din totalul tranzacțiilor din piață drept justificare-acuzare pentru evoluția ascendentă a prețurilor. Am prezentat atunci

5 argumente că prețurile la electricitate cresc din alte motive

și anticipam că

Prețurile vor continua să crească

“Trebuie să fim realiști: cu un sistem energetic învechit, prea puțin flexibil și izolat de alte piețe energetice, tendința prețurilor va fi crescătoare în anii și în deceniile viitoare, cel puțin atâta vreme promisiunile tehnologice de tipul stocării și al soluțiilor de generare distribuită nu vor deveni realități curente.”

Mai puțin de doi ani mai târziu, teoria conspirațiilor, populismul fără acoperire tehnică și intervenționismul etatist au atins astăzi noi cote maxime, la fel ca prețurile pe piața pentru ziua următoare. Este clar, însă, că prevederile din OUG 114/2018 nu sunt răspunsurile de care avem nevoie pentru a inversa aceste tendințe.

Un comentariu la „Noi prețuri maxime pe piața pentru ziua următoare, semnal al lipsei de flexibilitate din sistem”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *