Nicolescu: Poziția guvernului în cazul Exxon este una corectă

0

Bogdan Tudorache

Răzvan Nicolescu consideră corectă poziția guvernului de a nu permite înstrăinarea companiei de proiect de către Exxon în cazul proiectului gazelor offshore decât cu acordul statului român, conform unei postări pe Facebook.

”ExxonMobil este greu de înlocuit pentru că este cea mai experimentată organizație din lumea în proiecte de foraj offshore la mare adâncime. Din acest motiv, dacă va rămâne, este un lucru bun pentru sectorul energetic românesc. Adică, nu e nimeni mai capabil decât ei să facă proiectul repede, cu riscuri de mediu reduse și la costurile cele mai mici… Cauzele plecării ExxonMobil țin de politică internă a companiei, dar și de șicanele unor oficiali și parlamentari PSD… Poziția actualului guvern ca plecarea să se producă în același fel ca și venirea, este una foarte corectă. Guvernul spune: vrem să ne dăm acordul în legătură cu cine vine. Pentru păstrarea unei relații corecte cu statul este important și pentru Exxon dar și pentru viitorul cumpărător să țină cont de această solicitare a statului”, a menționat fostul ministru al Energiei.

”Preferință mea de posibil înlocuitor merge tot către o companie mare din SUA care să poată realiza, rapid, proiectul. Este important pentru România să aibă relații economice cât mai consistente cu SUA și de evitat că aceste exploatări să cadă în sfera de influență a unei țări care deține, aproape, un monopol pe livrările de gaz în regiune. Aici nu e vorba de ideologie, ci de nevoie asigurării securității energetice prin diversificare și concurență. Dacă nu sunt companii mari din SUA interesate, atunci măcar una din UE sau UK să fie… Cel mai important lucru pentru România este că aceste proiecte să se realizeze rapid, să se bucure de succes, iar statul să încaseze taxe, directe și indirecte, la un nivel corect”.

Share.

Lasă un comentariu