Acasă » Electricitate » Negociatorii UE au decis introducerea prețurilor dinamice pentru energia electrică

Negociatorii UE au decis introducerea prețurilor dinamice pentru energia electrică

24 octombrie 2018
Electricitate
energynomics

Companiile energetice cu mai mult de 200.000 de clienți vor fi obligate să furnizeze gospodăriilor cel puțin o ofertă care să cuprindă contracte dinamice de preț, conform unui acord la nivelul UE încheiat săptămâna trecută, în spatele ușilor închise, scrie Euractiv.com.

Legislatorii Uniunii Europene au făcut progrese în ceea ce privește o revizuire propusă a normelor UE privind piața energiei electrice, marcând un acord privind „agregatorii” – sau centralele electrice virtuale, care fac bani din stocarea energiei electrice sau gestionarea consumului de energie al clienților lor.

Acordul privind prețurile dinamice dă posibilitatea agregatorilor să intre pe piața de energie electrică în masă și să perturbe sectorul în același mod în care operatorii de rețele virtuale au făcut-o în cazul pieței telecomunicațiilor.

Conform acordului, agregatorii nu vor trebui să solicite furnizorilor de energie permisiunea prealabilă de a intra pe piață. În schimb, furnizorii de energie vor primi despăgubiri în cazul pierderii energiei electrice pe care o produc. Detaliile privind despăgubirile urmează să fie convenite, potrivit Euractiv.com.

Florent Marcellesi, parlamentar spaniol, a reprezentat verzii în delegația Parlamentului European în timpul discuțiilor trilaterale cu statele membre ale UE și cu Comisia Europeană, care a avut loc joi (18 octombrie) în spatele ușilor închise.

„Mă bucur că am eliminat posibilitatea statelor membre de a impune acordul prealabil al furnizorului înainte de a lăsa un agregator să intre pe piață”, a declarat Marcellesi.

Acest lucru este „foarte important”, deoarece furnizorul este adesea un concurent și are toate motivele să blocheze intrarea agregatorilor pe piață, a explicat Frauke Thies, de la Smart Energy Europe, o asociație de afaceri.

Agregatorii fac profit din redirecționarea consumului de energie electrică al gospodăriilor și din vânzarea energiei neutilizate în timpul orelor de vârf, când cererea este ridicată. Odată cu creșterea ponderii surselor regenerabile de energie intermitente, acestea sunt considerate esențiale pentru furnizarea serviciilor de gestionare a cererii, care oferă flexibilitate sistemului energetic.

„Într-un sistem cu tot mai multă electricitate regenerabilă, injectată în rețea, răspunsul rapid la cerere este mai necesar ca niciodată”, a spus Marcellesi. „Obținerea unei mase critice de răspuns poate fi realizată numai prin dezvoltarea agregării”, a spus el.

Acordul privind agregarea și stabilirea prețurilor dinamice a fost „o mare concesie” din partea statelor membre ale UE, a declarat Manon Dufour, șeful biroului de la Bruxelles la E3G, un think-tank de mediu.

„Orice furnizor cu 200.000 de clienți trebuie să aibă cel puțin o ofertă cu contracte dinamice de preț”, a explicat Dufour. Aceasta înseamnă că furnizorii de energie care propun gospodăriilor prețuri fixe ale energiei electrice, precum EDF în Franța, vor fi acum obligați să propună contracte dinamice de preț.

Ea a afirmat că această clauză „va garanta o concurență suficientă pentru acest tip de contract pentru a atrage consumatorii” și va debloca serviciile de gestionare a cererii în sectorul energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *