NEA: China și Rusia, cei mai mari investitori în energia nucleară; noile investiții se confruntă cu întârzieri

0

Bogdan Tudorache

Investițiile nucleare se confruntă cu întârzieri și creșteri ale costurilor, potrivit unui studiu al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) consultat de energynomics.ro.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă va necesita mobilizarea tuturor tehnologiilor disponibile cu emisii reduse de carbon, inclusiv energia nucleară. În publicația sa anuală Tracking Clean Energy Progress, IEA monitorizează dezvoltarea tehnologiilor curate pentru decarbonizarea sectorului energetic în raport cu obiectivele Scenariului dezvoltării durabile (SDS).

În 2018, 11,2 GWe de capacitate electrică nucleară au fost conectați la rețea și a fost inițiată construcția a încă 6,8 GWe. Valorile din 2019 sunt mai puțin încurajatoare, cu 5,5 GWe conectați la rețea și un început timid al construcțiilor noi. Tendințele regionale au confirmat însă că dezvoltarea nucleară este concentrată în esență în Federația Rusă și China. Cu toate acestea, conform valorilor din 2019, energia nucleară nu este pe cale de a atinge obiectivele de dezvoltare SDS.

Studiul relevă faptul că nivelul scăzut al noilor dezvoltări nucleare rezultă în mare parte din dificultățile întâmpinate de proiectele gen-III recente de tip unic (FOAK), în special în țările vestice ale OCDE. Aceste proiecte au înregistrat întârzieri semnificative și depășiri de costuri, puternic influențate de nivelurile scăzute ale maturității planificării proiectării și execuției – precum și a contextului politic din ce în ce mai incert la debutul lucrărilor.

Share.

Lasă un comentariu