Nagy-Bege: Schema de sprijin pentru prosumeri s-ar putea definitiva cel mai devreme la 1 ianuarie 2019

0

Schema prin care sunt susţinute micile investiţii în producţia de energie de tipul panourilor solare montate pe case ar putea fi definitivată până la 1 ianuarie 2019, doar dacă aceasta nu va fi considerată ajutor de stat de către Consiliul Concurenţei. În care contrar, schema ar trebui notificată la Comisia Europeană, fiind necesară identificarea unei entităţi care se gestioneze întregul proces, fie că va fi vorba de Ministerul Energiei, fie de Ministerul Mediului.

“Dacă nu este ajutor de stat, de la 1 ianuarie putem aplica schema de compensare financiară”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.

În vara acestui an, legea prin care este susţinută producţia de energie verde din România a fost completată, fiind în final introdus termenul de ”prosumer”.

Astfel, prosumer este clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară, precizează zf.ro.

Share.

Lasă un comentariu