Acasă » Regenerabile » Eolian » Nagy (ANRE): Schimbările legislative frecvente, printre motivele scăderii interesului pentru regenerabile

Nagy (ANRE): Schimbările legislative frecvente, printre motivele scăderii interesului pentru regenerabile

15 iunie 2015
Eolian
energynomics

Schimbările legislative frecvente se numără printre motivele scăderii interesului pentru domeniul regenerabilelor, în condițiile în care legea care reglementează schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile a fost modificată de 8 ori din 2010 și până în prezent, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) conform Agerpres.

„Dacă vorbim despre scăderea interesului pentru domeniul regenerabilelor printre motive suntem conștienți că sunt schimbările legislative frecvente. Din 2010 și până în prezent Legea 220, cea care reglementează schema de sprijin pentru producerea energiei din surse regenerabile, a fost deja modificată de opt ori. Sper că nu mi-a scăpat niciun act normativ. Sunt deja patru legi și patru ordonanțe de urgență care au modificat an de an această lege și au influențat pe de o parte aplicarea schemei de sprijin și pe de altă parte interesul investitorilor pentru acest domeniu”, a spus Zoltan Nagy.

Acesta a afirmat că în 2014 din producția de energie electrică de 60 de TWh, aproximativ 14% a fost energie regenerabilă care a beneficiat de schema de sprijin.

„Față de anul 2013 prețul plătit pe fiecare MWh pentru a susține această schemă de sprijin a scăzut de la 40,04 lei (în 2013 — n.r.) la 31 de lei (în 2014). Explicația acestei scăderi, în condițiile în care numărul de certificate a crescut, este că începând cu martie 2014 am avut o scădere destul de drastică a prețului certificatelor verzi pe piața de profil”, a mai spus Zoltan Nagy.

2 comentarii la „Nagy (ANRE): Schimbările legislative frecvente, printre motivele scăderii interesului pentru regenerabile”

  1. Au fost jefuite 7 miliarde de euro, pur si simplu. step 1: I-au atras cu legi super-generoase, step2:au venit de buna credinta, step3: i-au macelarit pe toti- milioane de certificate fara cumparatori.
    Romania a platit 8.4B EUR la bugetul EU si a accesat fonduri de 8B EUR din care 25% admin. O cursa a nebuniei si a prostiei generalizate.
    Romania are probleme gigantice, noroc ca populatia nu stie cum arata normalitatea si s-a obisnuit cu ologofrenia.
    Ce sa ne mai miram cand ministri ai energiei nu stiu cati wati are un megawat, sau consilieri ai PM-ului fara nici o educatie tehnica. Numai politicieni, cut & paste people cu morga si tupeu. Nu se ajunge departe cu asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *