Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Mugur Isărescu: Adevărata sancțiune pentru Rusia, un baril de petrol de la 90 dolari în jos

Mugur Isărescu: Adevărata sancțiune pentru Rusia, un baril de petrol de la 90 dolari în jos

31 martie 2014
Consumatori
energynomics

O cotație internațională de 90 dolari sau mai puțin pentru un baril de țiței ar sancționa cu adevărat Rusia, din moment ce echilibrul bugetar al Federației depinde de prețuri mari ale petrolului, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Așa cum energynomics.ro a indicat într-o analiză recentă, Rusia are nevoie de cel puțin 110 dolari/barilul de țiței pentru un buget echilibrat; o liberalizare a exporturilor de petrol din partea SUA ar pune o presiune fantastică pe o economie petro-dependentă și pe un guvern federal moscovit care în ultimii doi ani a început să reducă din beneficiile  provinciilor și republicilor independente din Rusia, cu structuri etnice și confesionale departe de fondul slav ortodox.

„Bugetul Rusiei este foarte sensibil şi de la 90 de dolari (preţul pe barilul de ţiţei – n.r.) în jos impactul ar fi major. Probabil că asta ar fi adevărata sancţiune”, a afirmat șeful autorității centrale bancare din România.

Mai mulți analiști, jurnaliști și oameni de afaceri au militat în presa occidentală pentru o vânzare masivă de țiței din rezervele strategice ale SUA. O astfel de măsură ar aduce prețurile internaționale ale petrolului la niveluri nesustenabile pentru o economie precum cea rusească, alimentată aproape în totalitate, într-un fel sau altul, de veniturile, impozitele și taxele obținute din producția, distribuția și comercializarea de hidrocarburi.

Un fost consilier în administrațiile Ford și Carter spune că, dacă SUA ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva sa naţională de petrol, preţului petrolului s-ar deprecia cu 12 dolari pe baril, provocând dispariția a 2% din PIB-ul Rusiei.

Cotaţia de referinţă a petrolului pe piaţa SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari pe baril în acest an, faţă de nivelul de 107,87 barili a cotaţiei Brent de la Londra, utilizată pe plan internaţional, inclusiv în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *