Acasă » Petrol și Gaze » Moldovagaz pregătește investiții de 19 milioane de euro în 2021

Moldovagaz pregătește investiții de 19 milioane de euro în 2021

23 noiembrie 2020
Consumatori
energynomics

Pentru anul 2021, Moldovagaz a programat investiții de circa 385 de milioane de lei moldovenești (circa 19 milioane de euro), a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al companiei, în cadrul conferinței „Abordare Regională Chișinău – Parteneri în energie – progres prin soluții verificate”, organizate de Energynomics.

”Avem în plan continuarea lucrărilor de reparație ale gazoductului Odessa-Chișinău, reconstrucția SPG Chișinău 2, precum și investiții majore în rețelele de distribuție din localități preponderent rurale, pentru a gazifica raioanele negazificate”, a mai spus Vadim Ceban.

Principalele direcții de investiții pentru 2021

  • Continuarea lucrărilor de reparație gazoductului magistral Odessa – Chișinău, cu lungimea de 7,4 km.
  • Reconstrucția SPG Chișinău-2 (I etapă) pentru îmbunătățirea fiabilității instalațiilor de alimentare cu gaze naturale prin înlocuirea echipamentului existent învechit și utilizarea unui nou tip automatizat de SPG. Obținerea automatizării proceselor legate de management, evidentă și măsurare a gazelor, care duce la creșterea fiabilității și oferă noi posibilități de monitorizare și control dintr-un singur centru de dispecerat.
  • Construcția rețelelor noi de gaze cu lungimea totală de 145 km, din care 28,3 km rețele inter rurale pentru asigurarea dezvoltării Republicii Moldova gaze naturale și 117 km în interiorul a 65 de localități pentru asigurarea accesului la rețelele de gaze a circa 2506 potențiali consumatori.
  • Construcția a 11 km de rețele noi (inelări tehnice), 65 de PRG pentru asigurarea parametrilor de presiune și volum la consumatorii finali conform condițiilor contractuale Reconstrucția, modernizarea a 2,9 km de gazoducte, 188 PRG. Continuarea implementării sistemului automatizat de monitoring a parametrilor tehnologici în 14 SRG.

„În ansamblu toate acestea vor permite asigurarea funcționării sigure a tuturor elementelor sistemului, îndeplinirea prevederilor contractuale în ce privește furnizarea pe plan intern, precum și tranzitul gazelor naturale”, a mai spus Vadim Ceban.

Liberalizare…

În anul 2016, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noua lege cu privire la gazele naturale, care a transpus reglementările europene: Directiva 73/2009, Regulamentul 715/ 2009 și Directiva 67/2004, prin care s-au pus bazele unei noi legislații în domeniul gazelor, a explicat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz. ”Din 2016, de fapt, la noi piața gazelor naturale este declarată deschisă – ceea ce înseamnă că orice consumator poate să-și aleagă furnizorul și să participe pe piața gazelor naturale. Azi avem 12 de întreprinderi care dețin licență pe piața gazelor naturale, cu un consum preponderent dedicat populației, care are o cotă de 33%”, a mai spus el. 34,5% din gazele din Republica Moldova sunt folosite în sistemul energetic, iar restul economiei utilizează circa 28%.

”Gazoductul Ungheni-Chișinău poate fi deja extrem de atractiv pentru furnizorii din Moldova, și, respectiv, din România”, a afirmat Ceban, care a vorbit apoi despre faptul că, în curând, cadrul normativ al Republicii va include și operațiuni de backhaul. ”Azi avem posibilitatea de a tranzita 15 mil. mc/zi de gaze, în regim reverse flow”, a spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VADIM CEBAN

Dacă în 2019, gazele naturale au fost furnizate consumatorilor de către 10 titulari de licență, în 2020, piața gazelor naturale din Republica Moldova a înregistrat o dinamică accelerată. “Din acest an, a fost demarată comercializarea gazelor naturale la prețuri nereglementate (negociate). Totodată, a crescut numărul de titulari de licențe pentru furnizarea gazelor naturale, de la 17 la 22 de societăți. Aceste schimbări au fost influențate și de reducerea prețului la gazele naturale în regiune”, a spus Vadim Ceban. “Aceste companii au semnate contracte cu parteneri din Ucraina și este posibil să încheie contracte și cu societăți din România”, a precizat el. “Situația se schimbă și deja apar furnizori alternativi, așa că gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău poate fi poarte util din punct de vedere comercial.”

… și unbundling

Pentru 2021, piața gazelor naturale din Republica Moldova are planificate o amplă serie de reforme, între care implementarea cerințele codurilor rețelelor de transport gaze naturale (asigurarea rezervării capacității punctelor de interconectare prin intermediul licitațiilor pe platforma electronică, implementarea tarifelor de transport de tip „intrare-ieșire”) și implementarea cerințele regulilor pieței gazelor naturale (implementarea platformei de echilibrare, dezvoltarea pieței concurențiale a gazelor naturale).

Tot în 2021 este programat să aibă loc finalizarea reorganizării Moldovagaz, care va reduce numărul de întreprinderi afiliate de la 26, la 11. Vor fi constituie SA „Moldovagaz” – companie de trading și importator de gaze, SRL „Furnizare gaze” –furnizor de gaze naturale pentru consumatorii finali din Republica Moldova, precum și SRL ”Moldovatransgaz” – operator sistemului de transport gaze independent din 01.02.2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *