Mol anunță prima extracție de petrol din perimetrul Catcher

0

Mol și partenerii săi au anunțat efectuarea primei extracții de petrol din zona Catcher din Marea Britanie. În lunile următoare, se așteaptă ca producţia să crească în etape, mai întâi din perimetrul petrolier Catcher, iar apoi din Varadero și Burgman. Partenerii Grupului MOL în acest proiect sunt Premier Oil (50%, operator), Cairn (20%) și Dyas (10%). Grupul MOL deține o participație de 20% în proiectul Catcher.

“Grupul Mol dorește să felicite echipa de dezvoltare a perimetrului petrolier Catcher pentru atingerea acestui punct de referință în realizarea proiectului. Prin efortul susținut al echipei, s-au montat sonde în condiții provocatoare, un sistem submarin de ultimă generaţie şi platforma plutitoare de producție, depozitare și descărcare (FPSO), toate nou construite şi livrate în siguranță”, a declarat Berislav Gašo, Executive Vice President Upstream al Grupului MOL.

Proiectul Catcher Development se află în centrul Mării Nordului din Marea Britanie, la aproximativ 180 km de coasta de nord-est a Scoției. Proiectul include trei sectoare separate – Catcher, Burgman și Varadero. Depozitele se află la o adâncime de aproximativ 93 de metri. Se preconizează ca depozitele petroliere să fie exploatate prin 19 sonde submarine. În prima fază au fost deja forate, dotate și conectate 12 sonde, prin intermediul infrastructurii submarine, la platforma plutitoare de producție, depozitare și descărcare (FPSO) de ultimă generaţie. A doua etapă de foraj este în curs de desfășurare, în prezent fiind construit cel de-al 14 lea puţ petrolier.

Construcția platformei plutitoare de producție, depozitare și descărcare (FPSO) a început în Japonia, prima bucată de oțel fiind tăiată în ianuarie 2015. În august 2016, corpul navei a fost remorcat în Singapore, la șantierul naval Benoi al companiei Keppel, pentru dotarea cu echipamentul de la suprafaţă. După finalizarea părţii mecanice, în august 2017, nava a fost remorcată în Marea Nordului și instalată în octombrie.

Platforma plutitoare de producție, depozitare și descărcare (FPSO) este deținută de BW Offshore. Aceasta are 240 de metri lungime, 50 de metri lăţime, o adâncime de 27 metri. Cântărește peste 56.000 de tone, are o capacitate de stocare de 650.000 de barili de petrol și găzduiește aproximativ 120 de muncitori.

Petrolul extras va fi descărcat în cisternele de pe platforma plutitoare de producție, depozitare și descărcare (FPSO) în timp ce gazul va fi exportat prin instalațiile Shell-Esso Gas and Liquids (SEGAL).

Share.

Lasă un comentariu