Acasă » Regenerabile » Moise, PATRES: România nu are niciun calendar al reducerii dependenței de tehnologiile poluante

Moise, PATRES: România nu are niciun calendar al reducerii dependenței de tehnologiile poluante

5 decembrie 2018
Eolian
energynomics

Producătorii de regenerabile acuză guvernul de lipsă de interes pentru sectorul regenerabilelor. În timp ce Uniunea Europeană propune obiective de 32% pentru anul 2030, România rămâne la doar 27,9% și ignoră total apelul privind renunțarea la cărbune.

”Din păcate, sectorul regenerabilelor nu este o prioritate pentru autorități. Am parcurs proiectul de Strategie Energetică a României 2018-2030, cu perspectiva anului 2050 și Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), elaborate de Ministerul Energiei, și constat, cu îngrijorare, că România este în contrasens cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene în ce privește promovarea și susținerea energiei din surse regenerabile,” a declarat pentru energynomics.ro, vicepreședintele PATRES, Martin Moise.

”Astfel, în timp ce Europa stabilește o cota de energie regenerabilă de 32%, țară noastră a decis să se prezinte la Comisia Europeană cu o țintă asumată de doar 27,9% pentru 2030. Energia regenerabilă este considerată o povară de autorități, în loc să fie considerată o oportunitate având în vedere resursele abundente ale României și totodată având în vedere faptul că deja azi, energia regenerabilă în centrale noi este mai ieftină decât energia din surse clasice, poluante”, susține Moise.

Apel PATRES: Ministerul Energiei nu acordă importanța și atenția cuvenită regenerabilelor

El spune că obiectivul prioritar, stabilit de CE prin Strategia pe termen lung a economiei UE, este decarbonizarea completă a economiei, implicit și a sectorului de producție energie electrică.

”Până în 2050, Europa va trebui să renunțe complet la combustibili fosili în generarea de energie și să se bazeze, în proporție de 80% pe E-SRE. România, în schimb, acordă noi subvenții producătorilor de cărbune. Că este sau nu un ajutor de stat, acordat legal, aceasta va stabili Consiliul Concurenței, fiind necesar acordul Comisiei Europene”, mai spune Moise.

”Sunt întru totul de acord că România are în continuare nevoie de cărbune, 5, 10, poate 15 ani, este însă îngrijorător modul superficial în care este tratată tranziția energetică. Remarc planurile/ proiectele mărețe incluse în proiectul Strategiei Energetice, la care se lucrează de ani buni. Lipsește însă un calendar al reducerii dependenței de tehnologii poluante. Lipsește o strategie clară, coerentă în ce privește sectorul regenerabilelor, care reprezintă viitorul energiei în România, în Europa și în lume”, ne-a mai declarat vicepreședintele PATRES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *