Acasă » Petrol și Gaze » Ministrul Finanțelor spune că ar putea plafona prețul combustibililor, Concurența confirmă

Ministrul Finanțelor spune că ar putea plafona prețul combustibililor, Concurența confirmă

24 octombrie 2018
Consumatori
energynomics

Preţul carburanţilor ar putea fi plafonat anul viitor, astfel încât şoferii să nu mai fie afectaţi de creşterile constante de preţ de pe piaţa carburanţilor. Ministrul de Finanţe a declarat că se gândeşte la o formulă legală prin care preţurile să fie fixe la pompă timp de un an, după ce se va elimina supraacciza, tocmai pentru ca românii să simtă scăderea tarifelor. De la anul, şoferii ar putea economisi câteva zeci de lei la un plin, dacă măsurile intră în vigoare. Este şi unul dintre motivele pentru care la ministerul Finanţelor se fac calcule pentru eliminarea supraaccizei din 2019, conform observator.tv.

”România este printre ţările cu nivel ridicat de taxare- de 50%, dacă nu mă înşel, la benzină, 48% la motorină. Deci e loc de a micşora acest nivel… Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenţei pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie şi la nivelul fiecărui consummator”, a spus Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor.

Consiliul Concurenţei a admis, ulterior, că analizează, împreună cu Ministerul Finanţelor, posibilitatea de a plafona preţul carburanţilor, în contextul intenţiei Guvernului de a elimina supraacciza. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că ”este o idee recentă”.

”Ne vom consulta cu Ministerul Finanţelor pe această temă. Mi se pare absolut legitimă intenţia Guvernului de a se asigura că reducerea de taxe se reflectă şi la pompă”, a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei a analizat până acum mai multe situaţii în care taxele aplicate unor produse au scăzut sau au crescut, precum reducerea TVA la pâine, iar analizele au arătat că aceste scăderi sau creşteri se reflectă şi în preţurile finale.

„Vom analiza dacă de această dată este cazul să luăm măsura plafonării. Legislaţia naţională prevede situaţii în care preţurile pot fi plafonate sau îngheţate, iar o astfel de măsură este compatibilă cu legislaţia europeană”, a arătat oficialul Concurenţei.

El a adăugat că măsura plafonării preţurilor s-a mai aplicat de două ori până acum în România, cel mai recent în cazul poliţelor RCA, iar Comisia Europeană nu a considerat că această măsură ar fi fost ilegală.

Chiriţoiu a precizat că analiza sectorială pe care o derulează Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte preţul carburanţilor va fi gata în curând, iar raportul va fi făcut public la începutul anului viitor.

„Datele arată că variaţia barilului de ţiţei se transmite şi în preţ, adică, atunci când cotaţia barilului creşte, se majorează şi preţul la pompă, iar, când barilul scade, scade şi preţul în benzinării”, a explicat Chiriţoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *