Ministrul Energiei promite construcția unui sistem de stocare eolian-gaze la CE Oltenia

1

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, joi, la Craiova, că în cadrul CE Oltenia se va construi “cel mai interesant” sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze, alimentat cu energie eoliană.

”Am venit la Craiova pentru că aici urmează să construim cel mai interesant sistem de stocare a energiei electrice în depozitele de gaze. Am fost criticat, s-a spus că vorbesc prostii, dar nu vorbesc. Am fost şi am vizitat depozitul de la Gherceşti. Lângă depozit va trebui să construim o staţie de comprimare, nişte compresoare şi, cu ajutorul energiei eoliene, putem să introducem gaze în depozit. Acest depozit, astăzi, funcţionează cu presiune de la reţea şi, dacă acolo, lângă depozit, facem o staţie de comprimare, acest depozit devine aproape cel mai mare depozit din ţara”, a explicat Anton Anton la Sucursala Electrocentrale Craiova II a Complexului Energetic Oltenia (CEO), unde a participat la dezbaterea cu tema “Perspectiva şi proiecte de dezvoltare la SE Craiova II – reconversie sau capacităţi noi de producere a energiei electrice şi termice”.

Potrivit ministrului Energiei, gazele acumulate la Gherceşti vor fi transportate la CET II Craiova, care se află la 3 kilometri distanţă, a scris Agerpres.

“Centrala se retehnologizează, renunţându-se la partea de cărbune şi se modernizează pe gaze. Aici se va produce energie electrică printr-un sistem de înaltă eficienţă. Reuşim, astfel, să rezolvăm o problemă mare. Este un sistem nou, modern”, a mai spus ministrul Energiei.

Anton Anton a declarat că deocamdată se fac studii şi se caută surse de finanţare, însă nu au fost făcute estimări privind costurile.

“La ora actuală, se face un studiu şi am analizat, azi, sursele de finanţare. Există sursa “10 D”, care este o sursă de finanţare a modernizărilor şi una similară cu planul naţional de investiţii care se cheamă “10 C”. Sunt surse europene şi ne-am hotărât ca acest proiect să îl introducem pe 10 C, 70% din sumă provenind din fonduri europene, diferenţa din fondurile Complexului Energetic Oltenia. Nu ştim nimic legat de costuri. Vom vedea la finalul studiului”, a precizat Anton.

Share.

1 Comment

  1. Din pacate, dl. Ministru inca se straduieste sa confirme criticile ca “spune prostii” si asculta de fel de fel de “consultanti bine intentionati” carora insa le e f. usor sa-l “abureasca”: o statie de comprimare a gazului nu poate avea mai mult de ~10-15 MWe !…iar energia eoliana la noi, are intermitente de sute (SUTE !) de MW…deci, cum se face ?…asta la “exces de PZU”, dar la “deficit pe PZU” ?…doar e “stocare” nu-I asa ?!…nu cred ca despre asta e vorba in acest “cel mai interesant sistem de stocare din lume” ?!

Lasă un comentariu