Acasă » Petrol și Gaze » Miniștrii de externe ai Germaniei și Țărilor Baltice, păreri divizate vizavi de Nord Stream

Miniștrii de externe ai Germaniei și Țărilor Baltice, păreri divizate vizavi de Nord Stream

14 mai 2018
Consumatori
energynomics

Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei s-au întâlnit vineri cu omologul lor german la Palanga și nu au căzut de acord atunci când a fost vorba despre gazoductul submarin Nord Stream 2, planificat să fie construit în Marea Baltică de Gazprom.

„Estonia consideră că acesta este în primul rând un proiect politic, nu un proiect de afaceri, incompatibil cu obiectivele politicii energetice a Uniunii Europene și nu contribuie la independența energetică a UE și diversificarea ofertei”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Sven Mikser (SDE). Opinii similare au fost exprimate de colegii letoni și lituanieni Edgars Rinkēvičs și Linas Linkevičius, în cadrul unei conferințe de presă organizate după întâlnire.

La întâlnirea cu colegul rus Serghei Lavrov de la Moscova de joi, ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a declarat că Berlinul consideră Nord Stream 2 un proiect ”de afaceri” și a reiterat aceeași poziție la Palanga, vineri.

„Este clar că aceasta este o chestiune specifică în care punctul de vedere al Țărilor Baltice se deosebește de abordarea guvernului german, care consideră Nord Stream 2 în primul rând un proiect comercial al companiilor private, recunoscând în același timp că din perspectiva altor țări, de-a lungul Mării Baltice, proiectul are o mulțime de aspecte politice și geopolitice „, a declarat Mikser la BNS. „În ceea ce privește un anumit subiect, care este Ucraina și viitorul gazoductului care trece prin ea, se pare că acesta este tratat destul de serios și luat în considerare”.

Ministrul eston a observat totuși că este necesar să se abordeze și alte amenințări cu privire la Nord Stream, în special modul în care dependența generală a Europei față de Rusia este în creștere și că aceasta utilizează politica gazelor pentru a obține un impact politic și în alte chestiuni . „Acestea sunt aspectele care au fost într-o oarecare măsură abordate de amendamentul european privind directiva privind gazele, prezentată de Comisia Europeană”, a menționat Mikser. „Este cu siguranță important să avansăm rapid în această direcție”.

Potrivit lui Mikser, totuși, cei patru miniștri de externe nu au avut alte dezacorduri semnificative cu privire la celelalte probleme discutate în cadrul reuniunii, inclusiv asupra viitorul Europei, noii propuneri cu privire la cadrul financiar multianual al UE, Parteneriatului estic al UE, pregătirilor pentru viitorul NATO summit, precum și relațiilor cu Rusia, potrivit news.err.ee și BNS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *