Acasă » Interes general » Macroeconomie » Ministerul Energiei a lansat un instrument de semnalare a faptelor de corupție din sectorul energetic

Ministerul Energiei a lansat un instrument de semnalare a faptelor de corupție din sectorul energetic

11 februarie 2016
Interes general
energynomics

Ministerul Energiei pune la dispoziţia celor care au cunoştinţă despre fapte de corupţie din interiorul sistemului energetic sau al companiilor aflate sub autoritatea ministerului, la care statul este acţionar majoritar, un instrument intitulat “avertizor de integritate” prin care să le semnaleze, sub protecţia anonimatului.

“Avertizorul de integritate al Ministerului Energiei este funcţional din această dimineaţă. Este un proiect la care m-am gândit încă din primele zile la Ministerul Energiei, pentru că un astfel instrument ne va ajuta să creştem nivelul de integritate, atât la nivelul Ministerului, cât şi al companiilor sub autoritate. Vă îndemn să îl folosiţi atunci când aveţi nevoie şi să vă documentaţi asupra legislaţiei care îl reglementează”, a declarat Ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

“Există situaţii în care angajaţi din interiorul sistemului deţin informaţii despre fapte de corupţie, dar ezită să le dezvăluie de teama unor consecinţe negative pe care le-ar putea atrage asupra lor”, susţin reprezentanţii ministerului.

Cadrul legal pentru funcţionarul public sau personalul contractual care dezvăluie fapte de corupţie din interiorul structurii sau companiei în care este angajat este dat de Legea 571/2004. Reclamanții faptelor de corupţie completează, pe site-ul Ministerului Energiei, un chestionar care cuprinde nume, prenume, date de contact, descrierea cazului semnalat și posibilitatea de a încărca documente.

“Sesizarea dumneavoastră va fi preluată şi verificată de organismele abilitate din cadrul Ministerului Energiei, acordându-vi-se prezumţia de bună-credinţă. Vă rugăm să completaţi cu atenţie şi responsabilitate câmpurile de mai jos, iar, în cazul în care vi se cere, să puteţi proba faptele de corupţie semnalate”, precizează site-ul instituției.

“La cererea avertizorului cercetat disciplinar, ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplină sau alte organisme similare din cadrul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor unităţi au obligaţia de a invita presa şi un reprezentant al sindicatului sau al asociaţiei profesionale. Anunţul se face prin comunicat pe pagina de Internet a autorităţii publice, instituţiei publice sau a unităţii bugetare, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înaintea şedinţei, sub sancţiunea nulităţii raportului şi a sancţiunii disciplinare aplicate”, precizează Ministerul Energiei.

Totodată, în situaţia în care cel reclamat prin avertizarea în interes public este şef ierarhic, direct sau indirect, ori are atribuţii de control, inspecţie şi evaluare a avertizorului, comisia de disciplină sau alt organism similar va asigura protecţia avertizorului, ascunzându-i identitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *