Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Mihail Mitroi: Înmagazinarea gazelor trebuie să reprezinte planul de urgenţă al strategiei energetice

Mihail Mitroi: Înmagazinarea gazelor trebuie să reprezinte planul de urgenţă al strategiei energetice

energynomics

Acesta este transcriptul mesajului transmis de Mihail Mitroi, vicepreşedinte Prospecţiuni S.A., cu prilejul Energy Strategy Summit, desfășurat pe 4 Iunie la Palatul Cantacuzino din Bușteni.

A fost un an destul de dificil, cu scăderea preţului petrolului, dar asta este, acceptăm orice challenge-uri. Reprezint aici Prospecţiuni, un prestator de servicii în domeniul activităţilor pentru explorare; noi prestăm servicii de tip geofizic pentru companiile de petrol. Marea majoritate a activităţii noastre este derulată în câmpul serviciilor de achiziţie de date geofizice onshore, procesare date şi interpretare date.

Prin vechimea companiei, de peste 60 de ani, ne apropiem în curând de 65, avem o viziune destul de bună asupra activităţilor de explorare desfăşurate în trecut, dar şi în prezent în România. Fără discuţie noi spunem că este nevoie de o revitalizare a activităţii de explorare în domeniu. În acest moment doar 16% din sedimentarul României, sedimentarul cu potenţial pentru rezerve de petrol şi gaze, este cercetat prin metoda imagisticii tridimensionale. Restul de peste 80% poate aduce surprize plăcute din punct de vedere al rezervelor.

Ce trebuie să facem pentru a revitaliza activitatea de explorare din România ? Este extrem de important să scurtăm perioada dintre organizarea licitaţiei pentru acordarea concesiunii şi perioada începerii explorării. După asta lucrurile merg relativ liniar în perioade de timp bine definite, cu sarcini anuale, dar această perioadă este foarte foarte lungă.

Avem contracte în acest moment semnate şi clienţii noştri aşteaptă ratificarea acordurilor. Nu este un proces uşor, dar trebuie făcut ceva pentru a exista şi o predictibilitate a derulării proiectului din punct de vedere al managementului timpului. Banul utilizat în investiţie migrează către alte zone în condiţiile în care nu este utilizat aici, atunci când el există.

Trecând la faza de explorare, avem o legislaţie bine pusă la punct, o legislaţie care are principii sănătoase. Totuşi, câteodată aplicarea lasă mult de dorit în practică, interpretarea legislaţiei este diferită de la autoritate la autoritate. Aş ridica doar problema accesului pe terenurile agricole: impactul activităţilor de achiziţie de date seismice este minim, toate organismele interne şi internaţionale de mediu recunosc acest lucru şi cu toate acestea avem probleme imense de acces, practic oricine poate bloca activitatea noastră, refuzând să semneze un acord care ar trebui doar să stabilească o sumă de compensare pentru accesul pe teren.

Credem că ar trebui făcut ceva în acest domeniu, cât şi în alte domenii legislative secundare. Aş vrea să mai ridic o singură problemă. Orice strategie are nevoie de planuri specifice în fiecare domeniu şi de asemenea are nevoie de planuri de urgenţă. Eu consider că problema înmagazinării gazelor trebuie să reprezinte planul de urgenţă al strategiei, în domeniul asigurării populaţiei cu gaze. Consider că avem o capacitate încă redusă, extrem de redusă, de depozitare subterană.

Vă mulţumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *