Acasă » Electricitate » Mihai Priboianu, ABB: Noile tehnologii reduc drastic consumul de energie electrică

Mihai Priboianu, ABB: Noile tehnologii reduc drastic consumul de energie electrică

12 aprilie 2021
Electricitate
Bogdan Tudorache

Motoarele și convertizoarele eficiente au un rol vital pentru reducerea consumului energiei electrice, a spus Mihai Priboianu – Product Manager, ABB România, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov”, organizate de Energynomics.

”În momentul de față, este estimat că, pentru clădirile comerciale, mai mult de o treime, aproape 40% din consumul de energie electrică este generat de motoare electrice. Dacă vorbim de nivel industrial, mai mult de 70% din consum este generat de motoarele electrice. Noile motoare pe care ABB le pune la dispoziția pieței au o clasă de eficiență de minimum IE3”, a spus Mihai Priboianu.

Noile motoare cu clasă de eficiență cel puțin IE3 și convertizoarele de frecvență pot contribui la reducerea amprentei de carbon; contează însă implicarea factorilor de decizie importanți, precum autoritățile publice cu măsuri care să reglementeze adoptarea pe scară largă a noilor tehnologii. De asemenea, companiile și orașele trebuie să fie conștiente de economiile ce se pot face prin adoptarea acestor tehnologii. În același timp, producătorii precum ABB trebuie să continue îmbunătățirea tehnologiilor care să conducă la o eficiență energetică din ce în ce mai bună, iar organismele implicate în educație care să explice și să promoveze avantajele folosirii noilor tehnologii.

”Salut campaniile de conștientizare, așa cum am văzut că se întâmplă la Brașov. E importantă nu doar conștientizarea populației, ci și din industrie, și din rezidențial, șamd. Conștientizarea este foarte importantă pentru adoptarea acestor tehnologii”, a spus el.

Într-o clădire, sistemele multiple sunt acționate de diverse motoare de dimensiuni medii și mari, care generează circa 67% din consum, în cazul celor medii, și 23% în cazul celor mari. Motoarele ABB sunt eficiente energetic, cu eficiență standard de minimum Premium IE3, în timp ce acum se vorbește deja de standardul IE4 și 5, care se bucură de o deschidere de piață din ce în ce mai mare.

”Un sistem eficient, care folosește un motor eficient și un convertizor, se obține o eficiență de peste 82%. Consumul se reduce cu până la 25%. Tehnologiile noi sunt aici, iar noi, cei de la ABB suntem înscriși în această tendință de a adopta noile tehnologii și suntem gata de a adopta aceste soluții”, a mai spus el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI MIHAI PRIBOIANU

Totodată, impactul digitalizării și al conectivității sunt primordiale în eficientizarea sistemelor de acționare electrică, cu ajustări în timp real.

Se estimează că peste 300 milioane de sisteme sunt acționate electric în prezent. Dacă s-ar înlocui toate cu noile tehnologii, consumul energetic mondial ar scădea cu 10%. Adoptarea însă implică politici de reglementare ce pot impune adoptarea de tehnologii cu impact major în obținerea eficienței energetice și optimizarea costurilor energiei electrice pentru o amortizare rapidă a investiției în noile tehnologii.

”Beneficiul major al noilor tehnologii este reprezentat de posibilitatea reală de a reduce cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2040, conform Tratatului de la Paris”.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Eaton România, EnelX România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *