Acasă » Interes general » Macroeconomie » Micii investitori cresc șansele listării Nuclearelectrica pe Bursa de Valori București

Micii investitori cresc șansele listării Nuclearelectrica pe Bursa de Valori București

12 septembrie 2013
Electricitate
energynomics

UPDATE

Investitorii de retail au subscris 14,503 milioane acţiuni în oferta publică Nuclearelectrica, sumele alocate până vineri, 13 septembrie, la ora 18.00, fiind de aproape 217,56 milioane lei (peste 48,5 milioane euro), potrivit brokerilor, consultați de Agerpres.

TEXT INIȚIAL

Volumul de acţiuni Nuclearelectrica pentru care au subscris micii investitori până miercuri a depăşit de peste cinci ori nivelul disponibil pe această tranşă, fiind atrași de discountul de 8% din primele trei zile. Sumele virate în urma ordinelor de plasare pe acest segment s-au ridicat la 203,8 milioane de lei (45,6 milioane de euro).

Din moment ce avem suprasubscriere de 5,3 ori pe segmentul dedicat micilor investitori, aceștia vor intra în posesia unui număr de acțiuni invers proporțional cu gradul suprasubscrierii. În cazul de față, dacă un investitor mic dorește să achiziționeze 100 de acțiuni, iar în timpul tranzacționării am avut cereri de acțiuni ce depășesc de 5 ori oferta disponibilă, acel investitor mic va intra în posesia a 20 de acțiuni, reprezentând a 5-a parte din cele 100 de acțiuni pentru care a subscris.

Într-un material anterior al energynomics.ro am arătat că listarea pe bursă a Nuclearelectrica va avea loc numai dacă acțiunilor vor fi subscrise în proporție de 100%. În prospectul creat de consorțiul de listare constituit din Swiss Capital și BT Securities se arată că “în Infografie-Nuclearelectrica-Bursacazul în care oferta nu este subscrisă 100% investitorilor li se vor rambursa sumele plătite, în termen de 5 zile lucrătoare de la închiderea ofertei primare, prin transfer bancar în contul specificat de fiecare investitor în formularul de subscriere.”

Răzvan Pașol, Președinte și Director General al Intercapital Invest, a declarat pentru energynomics.ro că interesul micilor investitori pentru acțiunile Nuclearelectrica poate fi cel care înlătură pericolul eșecului listării. În cazul în care nu se tranzacționează toate acțiunile destinate investitorilor instituționali, acțiunile ce rămân vor fi realocate către segmentele de investitori unde există suprasubscrieri, după o procedură creată de consorțiul de intermediere a listării, constituit din Swiss Capital și BT Securities.

Până acum ordinele plasate de către investitorii retail sunt modeste, iar cele plasate de investitorii instituționali vor fi făcute publice la încheierea procedurii de listare. Prin urmare, în caz de menținere a unui record modest din partea investitorilor retail, și a unei participări slabe a celor instituționali, suprasubscrierea micilor investitori poate salva operațiunea de listare a Nuclearelectrica.

În oferta publică inițială de listare pe Bursa de Valori București, oferta de acțiuni este împărțită în trei tranșe: 85% dintre acțiuni sunt destinate investitorilor instituționali, 5% sunt destinate investitorilor retail (peste 15.000 de acțiuni), iar 10% dintre subscrieri vor aparține micilor investitori (între 100 și 15.000 de acțiuni).

Micii investitori sunt atrași de discountul oferit în cadrul operațiunii de listare

Subscrierile disponibile pentru micii investitori (între 100 și 15.000 de acțiuni) au debutat luni dimineață, iar până miercuri la ora 17:00 s-au plasat ordine pentru 13,6 milioane de titluri. Încă din prima zi track-ul destinat micilor investitori fusese majoritar subscris, cu ordine plasate ce însumau 86%. La finalul şedinţei de marţi oferta era deja suprasubscrisă de 2,3 ori, pentru ca miercuri suprasubscrierea să fie de 5,3 ori.

În aceste trei zile prețul fix pentru acțiunile dedicate micilor investitori a fost de 15 lei/acțiune, iar discountul subscrierilor pentru primele trei zile a fost de 8%. Din a patra zi discountul va fi de 3%, raportat la prețul final, și va rămâne așa până la încheierea procedurii. Rămâne de văzut în ce ritm vor continua subscrierile pe acest segment, dacă acestea se vor reduce după diminuarea discountului cu 5%.

Investitorii instituționali au tranșa majoritară în operațiunile de tranzacționare. 85% din oferta de acțiuni este destinată acestora, la prețuri între 11,2 lei și 15 lei/acțiune. În ceea ce privește investitorii cu subscrieri de peste 15.000 de acțiuni, pentru aceștia sunt disponibili 5% din oferta totală. Până la acest moment subscrierile pe acest segment au fost modeste.

Doar o treime dintre acțiunile de pe acest segment au fost subscrise, prin ordine totale de 5,6 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Analiștii se așteaptă ca în ultimele zile ale subscrierilor acest segment să câștige un avans considerabil, o experiență similară cu oferta secundară derulată în aprilie la Transgaz.

În funcție de cum decurge majorarea de capital, Nuclearelectrica poate câștiga între 272,8 milioane de lei (61,7 milioane de euro) și 369,3 milioane de lei (83,5 milioane de euro). Cel mai optimist scenariu (preț maxim pe acțiune) arată că valoarea poate urca la 377 milioane de lei (85 milioane de euro).

Procedura de atragere de fonduri prin ofertă de acțiuni va diminua participația statului la 81,28% din acțiuni ori la 82,07%, în funcție de decizia Fondului Proprietatea de a participa sau nu la majorarea de capital. În situaţia în care Fondul Proprietatea va cumpăra acţiunile ce îi revin în baza dreptului de preferinţă (1,077%) va rămâne cu 9,73%, iar dacă nu va subscrie la ofertă participaţia va scădea la 8,84% din acţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *