Acasă » Electricitate » Meyer, FP: OUG 114 impactează vânzarea pachetului Hidroelectrica, Fondul ar putea da statul în judecată

Meyer, FP: OUG 114 impactează vânzarea pachetului Hidroelectrica, Fondul ar putea da statul în judecată

5 aprilie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Este greu de crezut că Fondul Proprietatea va vinde pachetul deținut la Hidroelectrica, odată cu presiunile pe preț exercitate în urma adoptării OUG 114/ 2018, susține Johan Meyer, managerul Fondului Proprietatea (FP).

Întrebat dacă a încercat să găsească un cumpărător pentru pachetul de acțiuni de la Hidroelectrica, el a răspuns că a încercat și a menționat că în condițiile unor factori externi precum OUG 114, care schimbă baza prin care companiile își pot genera profitul, orice potențial investitor ar dori să aibă certitudini cu privire exact la implicații înainte să ofere un preț ferm.

„Hidroelectrica reprezintă 40% din valoarea activelor nete și este cea mai mare poziție în portofoliul nostru și o revenire la piața reglementată a electricității…are potențialul să aibă un impact semnificativ asupra situației financiare a companiei. Este numai pentru o perioadă de 3 ani, începând din martie 2019 și până în februarie 2022. Pentru acest an alocarea este relativ scăzută. Însă aduce prejudicii companiei și va avea un impact nu numai asupra noastră ca acționar, dar va avea un impact de 4-5 ori mai mare asupra Guvernului care are 80% din acțiunile companiei, ca impozit pe profit și dividende”, a afirmat Meyer, citat de Agerpres.

Totodată, în urma OUG 114, din cauza prejudiciilor financiare aduse companiilor, există și posibilitatea ca Fondul să se adreseze Curții Europene de Justiție.

„Mulțumită schimbărilor anunțate la sfârșitul săptămânii trecute există potențialul pentru ca acea schimbare prin care companiile sunt excluse de la plata impozitului de 2% să introducă o discriminare suplimentară pentru alte societăți energetice din piață. Poate fi privit ca ajutor de stat și este un lucru pe care îl vom studia și îl vom urmări și de asemenea, pierderile financiare suferite de companii din cauza impunerii OUG 114, modul în care metodologia a fost implementată și vom analiza foarte serios și aceste pierderi financiare și vom putea să acționăm în instanță pe baza acestora. Primul obiectiv ar fi să încercăm să prevenim implementarea ordinului, din cauza prejudiciilor financiare aduse societăților. Se poate susține că aceasta este o clară încălcare a directivelor Uniunii Europene. Deci există și potențialul de a ne adresa Curții Europene de Justiție dar până când au loc dezbaterile și se ajunge la o soluționare vor trece luni sau poate chiar ani în care societățile vor suferi aceste consecințe”, susține Meyer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *