Acasă » Electricitate » Meteș, FP: Prevederile OUG 114/2018 au alungat pețitorii Hidroelectrica

Meteș, FP: Prevederile OUG 114/2018 au alungat pețitorii Hidroelectrica

20 februarie 2019
Electricitate
energynomics

Bogdan Tudorache

Ordonanța 114 a introdus un element de nesiguranță în piață, prin instabilitate legislativă, iar investitorilor le este greu să estimeze profitul viitor al Hidroelectrica, fapt pentru care compania devine greu de vândut, susține Călin Meteş, vice președinte şi executive director la Franklin Templeton Investment.

”Opțiunea noastră principală a fost listarea la Bursă”, a explicat Meteș,”însă pentru asta e nevoie de acceptul acționarilor”. Din păcate statul nu a mai făcut vreo mișcare în vederea listării.

Iar în prezent investitorii, din cauza OUG 114, au fost alungați. ”Un investitor, ca să investească sute de milioane sau miliarde de euro într-o țară, are nevoie de stabilitate legislativă. Și alte companii din domeniul energetic își amână deciziile referitoare la investiții, pentru că nu au această siguranță necesară pentru viitor”, a adăugat el.

Și Bursa de Valori va fi afectată, mai ales prin posibila dispariție a fondurilor de pensii. „Cei mai importanţi investitori locali în BVB sunt afectaţi puternic de OUG 114, mă refer la fondurile de pensii private care investesc în jur de 2 miliarde de euro şi mare parte din active sunt în România, active cu ajutorul cărora s-au realizat listări ale companiilor la bursă. Prevederile ordonanţei vor duce la desfiinţările acestor fonduri de pensii, pentru că nu are sens ca ele să vină cu capital suplimentar. Care este raţionamentul? 70% din active îi investeşti în titluri de stat şi statul spune că trebuie să vină cu capital suplimentar pentru că are riscuri, dar riscul este reprezentat de titlurile de stat”, a mai spus Meteş, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2019.

”Soluția ar fi eliminarea în totalitate a acestei ordonanțe. A introdus atâta nesiguranță la nivelul întregii piețe, iar impactul pe termen lung este foarte greu de cuantificat…Deocamdată se prorogă doar termenul pentru transmiterea cifrei de afaceri… Orice măsură ulterioară luată de guvern, cu impact în aceste sectoare, trebuie luată prin consultarea companiilor. Este vorba de parteneriatul dintre guvern și companii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *