Marea Britanie: Problemele de securitate ale depozitului nuclear Sellafield creează temeri privind un dezastru mai mare decât la Cernobîl

0

Problemele privind securitatea depozitului nuclear de la Sellafield au creat temeri privind un dezastru “mai rău decât la Cernobîl”, avertizează organizațiile de mediu.

Potrivit The Sun, în ultimii doi ani s-au înregistrat 25 de încălcări ale siguranței la stația de deșeuri nucleare. Complexul cu un diametru de 6 km are un stoc de 140 de tone de plutoniu rezultat de la reactoarele din Marea Britanie.

Sit-ul de deșeuri din Cumbria a fost numit locul cel mai periculos din Europa. Șefii companiilor nucleare insistă că siguranța reprezintă o “prioritate majoră”.

Incidentele înregistrate la Sellafield includ radiații care se scurg dintr-o conductă de apă și un container de deșeuri nucleare care nu a fost perfect sudat. Alte alerte au fost declanșate atunci când deșeurile de uraniu potențial dăunătoare s-au vărsat, acidul fiind descoperit scurgându-se dintr-o conductă spartă.

Janine Smith, de la grupul de lobby Cumbrians Opposed to a Radioactive Environment, a declarat că localnicii trăiesc cu frica unui incident serios, potrivit The Sun. Ea a spus: “O singură încălcare a siguranței și deja este prea mult. Nu ar trebui să fie nici una. O singură eroare ar putea fi catastrofală. Nu e ca și cum ai face o greșeală în interiorul unei fabrici de ciocolată. Clădirile de la Sellafield sunt atât de apropiate încât, dacă s-ar întâmpla ceva în acel loc, ar fi un dezastru. Ne ținem degetele încrucișate, și orice altceva, ca nu cumva să fim martorii unui dezastru nuclear în această țară. Ar putea fi mai rău decât Cernobîl”.

Conform rapoartelor, geniștii au fost chemați în octombrie 2017, când substanțele potențial instabile au provocat o situație de urgență.

O lună mai târziu, într-un incident separat, s-a constatat că un lucrător a fost expus la un nivel scăzut de radiații.

Share.

Lasă un comentariu