Manolescu, MFP: Peste 1 miliard de lei din taxa pe stâlp, deşi va fi modificată

0

###author###

În timp ce taxa pe construcţii speciale de 1,5% este rediscutată, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a primit în prima zi de colectare a aşa-numitei „taxe pe stâlp” declaraţii fiscale de peste 1 miliard de lei, spune secretarul de stat Dan Manolescu din cadrul MFP.

Introducerea taxei a determinat proteste din partea investitorilor, care au reclamat modul de calcul al taxei în funcţie de active, indiferent de vechimea şi folosinţa lor, şi au cerut schimbarea bazei de calcul. În prezent taxa va fi modificată în punctul de calcul al excepţiilor de la plată acordate pe activele statului.

„Diverse societăţi au înregistrat în patrimoniu diverse active şi nu este clar dacă aceastea erau sau nu ale statului”, spune Manolescu. Unele categorii de active vor fi exceptate de la plată, însă nu se ştie, decocamdată, care, însă un lucru e cert: taxa va fi modificată.

„Mi-e greu să spun…am făcut anumite scenarii şi o exceptare într-o zonă ar conduce la discriminări în alta. O cerere a mediului de afaceri a fost însă schimbarea bazei de impozitare,…şi aplicarea la valoarea fiscală netă şi nu la valoarea contabilă”, a mai spus Manolescu.

„Taxa a fost gândită ca o extindere a impozitului pe clădiri, fiind incluse şi alte tipuri de construcţii. Vom vedea cum poate fi îmbunătăţită şi corectată. Suntem în faza de a colecta datele. Ieri (26 mai, prima zi de colectare – n.r.) aveam o sumă de 1 miliard de lei pentru întregul an, în curs de completare”, a mai spus Manolescu.

Borotea, CEZ: Vom plăti între 70 şi 80 de milioane de lei pentru taxa pe stâlp

Romania are prea multe taxe şi impozite, pe care autorităţile le cresc prea des, apreciază Adrian Borotea, membru in Directoratul CEZ Romania, făcând referire şi la taxa pe stâlp. “Prea multe taxe și impozite și cresc prea des. Cam prea mult”, a spus Borotea. El a adăugat că pentru impozitul pentru construcţii speciale compania va plăti în acest an între 70 şi 80 milioane de lei.

Share.

Despre Autor

Bogdan Tudorache

Lasă un comentariu