Lungu, AFEER: Abrogarea unor prevederi din OUG 114 reprezintă un lucru bun, se revine la o situație normală

0

Abrogarea unor prevederi din OUG 114 reprezintă ”un lucru bun”, care confirmă o revenire la normalitate, a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

”Apariția OUG 114 s-a dorit a fi o surpriză de proporții pentru toată lumea. Practic, a schimbat întreg sistemul legislativ din România. Curios a fost și modul de lansare. Întâi s-a vorbit de o contribuție de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile licențiate de ANRE, apoi s-a redus la 2%. Pe ideea: le spunem mai mult, apoi mai puțin, dacă ține așa, e bine! OUG 114 a produs foarte, foarte mult rău. A creat o percepție în rândul investitorilor, participanților la piață, că trebuie să ai o încredere limitată în legislație în România. Niciun investitor nu poate accepta că legi, reguli se modifică peste noapte… Modificările legislative au produs, totodată, incertitudine. Au fost distruse elemente fundamentale ale pieței: transparență, predictibilitate, stabilitate. Aceasta, în condițiile în care ANRE, Consiliul Concurenței – în analizele și rapoartele realizate – nu au identificat elemente perturbatorii, eventuale distorsiuni ale pieței. Aș putea să spun că OUG 114 a apărut ca o decizie ce nu a avut legătură cu funcționarea pieței”, susține Lungu, citat de investenergy.ro.

”Din punctul de vedere al furnizorilor și traderilor, partea bună este că ANRE a înțeles foarte bine legea și a venit cu reglementări secundare în litera și spiritul acesteia. Faptul că, din nou, se modifică – nu știm cum – dar inițiativa este blocată între comisiile parlamentare, arată iarăși incertitudine. Însă, abrogarea unor prevederi din OUG 114 reprezintă un lucru bun. Se revine la o situație normală”, a spus Lungu.

Share.

Lasă un comentariu