Lukoil: Prețul barilului se va menține la 50-60 de dolari în 2017

0

Producția obținută de SUA din șisturile bituminoase contrabalansează acordul global de reducere a producției de petrol și va menține cotaţia barilului de ţiţei la 50-60 de dolari în 2017, a afirmat Tim Bullock, directorul general al Litasco, divizia de tranzacţionare a grupului rus Lukoil, citat de Reuters.

„Anul 2016 a fost unul bun, dar a devenit mai dificil spre final. A existat o volatilitate mai redusă, dar este mai dificil să faci bani. Anul 2017 pare o extensie a anului trecut”, a apreciat directorul general al Litasco, companie înfiinţată în anul 2000 cu sediul în Elveţia care se concentrează pe vânzarea ţiţeiului şi a produselor firmei mamă în întreaga lume, efectuând livrări către rafinăriile din România, Italia, Olanda şi Bulgaria.

„Ne comparăm mai mult cu Shell sau BP. Avem un sistem. Principala noastră responsabilitate o reprezintă livrările către sistem şi trebuie să ne asigurăm că obţinem cel mai bun preţ posibil pentru ţiţei şi produsele pe care le vindem şi să păstrăm rafinăriile în funcţiune”, a explicat Bullock.

Declinul preţului la ţiţei, care a început la mijlocul lui 2014, a forţat producătorii să-şi reducă semnificativ cheltuielile în 2015 şi 2016. Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit în ianuarie 50 de dolari, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%.

Recent, directorul general al Lukoil, Vagit Alekperov, anunţa că producţia de ţiţei a companiei se va menţine la aproximativ 84-85 de milioane de tone în perioada 2017–2018, iar anul acesta profitul net ar putea scădea cu 35-40% faţă de 2015.

Compania mamă Lukoil produce aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi din zăcămintele din Rusia, Irak şi fosta Uniune Sovietică. Litasco vrea să se extindă pe plan global, în special în vestul Africii şi în SUA.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Share.

Lasă un comentariu