Lituania ajunge la o înțelegere cu Gazprom privind aprovizionarea cu gaze

0

Lituania a ajuns la o înțelegere cu gigantul rus Gazprom asupra condițiilor de livrare a gazelor naturale în 2019, a declarat luni grupul energetic de stat Lietuvos Energija (Energia Lituaniană).

“Contractul este in prezent în curs de redactare, deși termenii si condițiile au fost convenite. Am asigurat aprovizionarea cu gaze de la 1 ianuarie”, a declarat pentru BNS compania Lietuvos Energijos Tiekimas (Lituanian Energy Supply, LET).

Oficialii companiei au declarat, în ultima zi din 2018, că așteaptă ca semnăturile finale aferente contractului, potrivit Baltic Times.

LET nu a dezvăluit cantitatea de gaze pe care intenționează să o cumpere de la Gazprom, dar oficialii au declarat că acesta nu va fi mai mare decât în 2018.

De asemenea, compania intenționează să cumpere gaz natural lichefiat din Norvegia și alți furnizori, anul viitor.

Gazprom a declarat că Lituania a importat 764 milioane de metri cubi de gaz din Rusia în prima jumătate a anului 2018, în scădere cu 4% față de anul trecut.

Gazul rusesc a reprezentat doar peste 50% din consumul total de gaze din Lituania, în 2017.

Autoritățile din Lituania au acuzat de mai mulți ani Rusia de faptul că utilizează furnizarea de gaze naturale ca instrument de presiune politică. Lituania a pus capăt monopolului Gazprom prin lansarea unui terminal de GNL în Klaipeda, în 2015.

Share.

Lasă un comentariu