Acasă » Petrol și Gaze » Linde Gaz: scutirea de la plata certificatelor verzi – efecte moderate

Linde Gaz: scutirea de la plata certificatelor verzi – efecte moderate

19 septembrie 2016
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Linde Gas este unul dintre marii consumatori de energie care au fost exceptați de la plata certificatelor verzi, însă efectele scutirii au fost moderate, a declarat pentru energynomics.ro directorul general pentru România, Bulgaria și Serbia al companiei, Ciprian Islai. El nu a dezvăluit ponderea scutirii.

„Efectele au fost moderate și i-au ajutat mai mult pe clienții noștri. Pentru că tot ceea ce am primit a fost oferit clienților noștri „, a spus Islai.

Decizia guvernului de a scuti cu până la 85% marii consumatori de la plata certificatelor verzi (CV) a ajutat la creșterea profitului. În cazul Linde Gas, pe o piață extrem de competitivă, scutirea a fost transferată în prețuri mai bune pentru clienți – iar unii dintre cei mai mari clienți sunt ArcelorMittal Galați, care a obținut, deasemenea, o scutire de la plata CV, și OMV Petrom.

În același timp, Linde investește mai mult în tehnologii noi, întrucât schimbările din industria energetică au determinat compania, un mare consumator de energie electrică, să găsească soluții pentru a crește eficiența energetică.

„Prețul petrolului a afectat cele mai multe industrii, așa că am venit cu soluții – investiții în tehnologie, în sistemele de alimentare cu gaz. Bugetul de investiții pentru 2016 este de peste 10 milioane de euro”, a declarat Islai.

Linde Gas a obținut anul trecut un profit de 30 de milioane de euro și a investit până în prezent în România circa 315 milioane de euro pe perioada ultimilor 20 de ani. Cifra de afaceri a anului 2015 a fost de 118 milioane de euro, iar în 2016 compania avea o cifră similară, de 118,5 milioane, în timp ce numărul de salariați va ajunge la 500 până la sfârșitul anului, de la 465 anul trecut.

Unul din clienții Linde este Oltchim, însă compania de stat, deși are debite restante majore, nu are datorii față de Linde, a declarat Islai.

„Păcat că Oltchim funcționează la capacitate redusă. Sper că va fi privatizată în curând”, a comentat Islai.

Linde își extinde, de asemenea, centrul de servicii din Timișoara, numărul de angajați fiind în creștere, de la 80 anul trecut, la 105 în 2016, cu toate că „nu este ușor să găsim candidați”.

Întrebat de energynomics dacă Linde se teme de concurența din China, Islai a declarat:

„Industria noastră este capital – intensivă. Investițiile companiei față de numărul de angajați diferă total față de alte industrii, cum ar fi cea auto. Nu avem nevoie de mulți angajați, însă investițiile sunt imense. Pentru o companie din China accesul pe piață, nu va fi ușor, ei trebuie să investească zeci de milioane într-o nouă fabrică. Investiția noastră la Galați a fost de aproximativ 100 de milioane de euro, deoarece are sens să fim mai aproape de clienții noștri”.

Lider pe piaţa gazelor industriale la nivel naţional, Linde Gaz România face parte din Grupul german Linde, unul din liderii globali în furnizarea de gaze industriale și de inginerie din lume. Cu venituri de aproape 18 miliarde euro în anul financiar 2015, grupul Linde are aproximativ 65,000 de angajați în peste 100 de țări.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *